Impact intră în insolvenţă pentru o datorie de 1,3 mil lei. Popp: Nu ne-am închipuit o asemenea decizie. Putem achita această sumă

Autori: Cristi Moga , Vlad Anastasiu 12.07.2010

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), unul dintre puţinii jucători de pe piaţa imobiliară care au construit peste 1.000 de locuinţe în România, a intrat în insolvenţă la solicitarea firmei Romconstruct din Ploieşti, care invocă o datorie de 1,3 mil. lei (308.000 de euro), echivalentul a trei apartamente construite de Impact.



Reprezentanţii Impact, firmă fondată de omul de afaceri Dan Ioan Popp, spun că vor contesta decizia, în condiţiile în care şi ei au la rândul lor de recuperat o sumă chiar mai mare de la Romconstruct, firmă controlată de un alt antreprenor local - Neculai Roşu.
"Este vorba despre o presupusă datorie, pe care Impact nu o recunoaşte, în condiţiile în care compania noastră are de recuperat de la Romconstruct datorii de peste 16 milioane de lei. Motivul pentru care nu am plătit datoria nu este lipsa resurselor, ci faptul că aveam de încasat de la ei creanţe mult mai mari, care ar fi trebuit să compenseze presupusa datorie către Romconstruct", a explicat Carmen Săndulescu, directorul financiar şi acţionar minoritar al Impact.
Impact are datorii către Romconstruct din perioada 2007-2008, când firma de construcţii era unul dintre contractorii Impact pentru proiectele de locuinţe aflate în dezvoltare, în timp ce datoria de peste 16 mil. lei invocată de Impact reprezintă contravaloarea materialelor şi serviciilor achiziţionate de către societatea de construcţii în şantier, respectiv 1,2 mil. lei, restul reprezentând penalităţi de întârziere la predarea lucrărilor realizate în Bucureşti. Pentru aproape un milion de lei din datoria pe care Impact o are de recuperat de la Romconstruct, dezvoltatorul imobiliar se află în proces de executare silită, potrivit reprezentanţilor Impact.

Aruncă vina de la unul la altul
Aceştia susţin că deschiderea procedurii de insolvenţă este nejustificată, în condiţiile în care compania deţine suficiente resurse băneşti pentru achitarea datoriei în cauză.
"Este un moment important în evoluţia Impact şi este un eveniment pe care nu ni l-am dorit. De fapt, nu ne-am închipuit că tribunalul va admite cererea de insolvenţă a Romconstruct, în condiţiile în care Impact deţine suficient disponibil de plată pentru a acoperi presupusa datorie către societatea de construcţii. Nu îmi explic cum acest lucru a fost posibil, este o aberaţie chiar", a declarat Dan Ioan Popp, cel mai mare acţionar al Impact (22%) şi preşedintele companiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii Romconstruct susţin că nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă exista disponibilitate din partea Impact pentru a se rezolva pe cale amiabilă acest litigiu.
"Clientul meu nu datorează un leu către Impact. Ei au iniţiat în Bucureşti o acţiune prin care au pretins 140 de miliarde de lei vechi (14 milioane de lei - n.r.), dar acel proces este suspendat. Sunt poveşti prin care este inventată o culpă a constructorului pentru întârzieri de lucrări invocate nejustificat", spune Sorin George Botez, avocatul care reprezintă Romconstruct în acest proces. Botez spune că sumele datorate de Impact sunt chiar mai mari, dar fac obiectul unui dosar distinct.
"Suma de 1,3 milioane de lei datorată de Impact, conform dosarului de insolvenţă, este constatată de facturi şi figurează în înscrisuri. Separat avem un proces distinct la Curtea de Apel în care Romconstruct solicită de la Impact 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei), echivalentul unor lucrări şi penalizări. Dacă era disponibilitate din partea Impact, problema se rezolva de două-trei ori până acum".
Deşi au colaborat pentru o perioadă de circa doi ani, reprezentanţii Impact susţin că lucrările efectuate de către Romconstruct au avut o calitate slabă, motiv pentru care au reziliat acest contract.
"Romconstruct a fost un contractor cu care am lucrat în perioada 2007-2008. Anul trecut în primăvară am decis să renunţăm la acest contract din cauza lucrărilor de proastă calitate şi a întârzierilor foarte mari la livrarea lucrărilor. Romconstruct a continuat însă să elibereze facturi pe lucrări pentru care noi nu am făcut recepţia, chiar şi după ce am încheiat contractul cu aceştia", a adăugat Săndulescu.
Reprezentanţii Impact susţin că peste 0,28 mil. lei, din datoria totală de 1,36 mil. lei invocată de către Romconstruct, au fost deja declarate de către o instanţă de judecată ca nefiind valabile.
"Nu poţi admite că datoria de 1,36 mil. lei este certă şi exigibilă, condiţie menţionată în legea insolvenţei, în condiţiile în care o instanţă judecătorească a hotărât deja că 283.0000 de lei din total sunt consideraţi ca fiind nedatoraţi de către Impact", a declarat Gina Pătrinoiu, consilierul juridic al Impact.
Ea a precizat că în continuare compania va demara procedura de suspendare a deciziei de intrare în insolvenţă la Curtea de Apel şi va da drumul în acelaşi timp la recurs, pentru a anula definitiv deciza Tribunalului Bucureşti, care a admis intrarea în insolvenţă a Impact.
"Primul pas reprezintă începerea procedurilor pentru recurs, măsură care să anuleze decizia de intrare în insolvenţă, precum şi procedura pentru suspendarea deciziei. Termenul pentru procedura de suspendare este de cel puţin două săptămâni, iar procesul de recurs nu poate începe mai devreme de septembrie, octombrie, instaţele de judecată fiind în vacanţă în această perioadă", a adăugat Pătrinoiu.

"Nu cred că vom ajunge la reorganizare"
Titlurile Impact au fost suspendate ieri de la tranzacţionare, la preţul de 0,43 lei/unitate, la acest nivel capitalizarea companiei ridicându-se la 20,6 mil. euro. Titlurile se vor relua la tranzacţionare cel mai devreme în două săptămâni, după pronunţarea Curţii de Apel în legătură cu suspendarea deciziei de intrare în insolvenţă. În cazul în care Curtea de Apel nu admite suspendarea deciziei de intrare în insolvenţă şi nici recursul nu este unul favorabil pentru Impact, societatea va intra în reorganizare, titlurile urmând să fie suspendate. "Este greu de apreciat valoarea daunelor cauzate de o astfel de decizie. Depinde în primul rând de durata proceselor de suspendare a deciziei de intrare în insolvenţă şi a recursului. În orice caz, nu cred că vom ajunge la reorganizare şi, chiar dacă acest lucru se întâmplă, valoarea totală a activelor se ridică la aproximativ 480 de milioane de lei, iar totalul datoriilor este de doar 150 de milioane de lei", a precizat Săndulescu.
Anul trecut, Impact a avut venituri de 18,5 mil. euro, faţă de 41 mil. euro în 2008, adică o scădere de 55% şi un profit net în jurul a 30.000 de euro, faţă de 2,2 mil. euro în urmă cu un an. În 2008, compania avea 160 de angajaţi, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Val de insolvenţe în imobiliare
Căderea pieţei imobiliare şi în special a celei de locuinţe a provocat numeroase litigii între dezvoltatori şi constructori, din care au rezultat mai multe procese de insolvenţă. Odată cu scăderea vânzărilor de locuinţe, dezvoltatorii au dificultăţi în a plăti constructorii, dar şi banca finanţatoare. Din aceste motive se află în procedură de insolvenţă dezvoltatorii unor proiecte precum My Dream Residence sau Blue Tower din Bucureşti.