Scurt istoric al unui bancher discret, dar influent

Autor: Roxana Pricop 12.07.2010

Banca Transilvania a fost înfiinţată în 1994 de Horia Ciorcilă alături de un grup de oameni de afaceri din Cluj, reuşind în cei 16 ani scurşi de atunci să fie singura instituţie bancară cu capital privat românesc dintr-un top zece dominat de marile grupuri financiare străine şi să fie una dintre cele mai curtate afaceri autohtone de către investitorii străini.
De la un business local, axat în principal pe creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, Banca Transilvania a crescut într-un grup financiar, cu divizii proprii de brokeraj, de administrare a investiţiilor, leasing. Instituţia a făcut istorie şi la Bursa de Valori Bucureşti, fiind prima bancă care s-a listat în 1997 (simbol bursier TLV). Ciorcilă este unul dintre puţinii antreprenori locali care au ştiut cum să atragă finanţare de pe Bursă, dezvoltarea Băncii Transilvania realizându-se şi cu ajutorul majorărilor de capital derulate pe piaţa de capital.
Cel mai important moment din istoria băncii rămâne însă atragerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în acţionariat în anul 2001, instituţie care a preluat 14,98% din capitalul social.
Parteneriatul băncii cu unul dintre cei mai mari investitori financiari din regiunea de sud-est a Europei s-a concretizat prin programe de finanţare a societăţilor micro şi mici, susţinere a creditelor ipotecare şi garanţii comerciale. Prezenţa în acţionariat a BERD a fost un important punct de sprijin pe timp de criză.
Venirea lui Robert Rekkers la conducerea băncii în anul 2002 a fost de asemenea un punct de turnură în dezvoltarea viitoare a băncii, expatul de origine olandeză reuşind să dea unui business local atingerea marilor corporaţii financiare din Vest.
Toate acestea au făcut din Banca Transilvania o ţintă tot mai râvnită de achiziţie, iar presiunile asupra acţionarilor pentru vânzarea pachetului majoritar au crescut, însă Ciorcilă a preferat să păstreze controlul mizând pe forţa capitalului românesc.
Banca Transilvania a fost una dintre cele mai stabile la nivelul conducerii, având până acum doar doi preşedinţi.
Ca şi Horia Ciorcilă, primul preşedinte al TLV, Iosif Pop a fost pus sub acuzare în 2004 de către Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), fiind acuzat printre altele de spălare de bani.
Toate acuzaţiile s-au dovedit a fi nefondate, iar cunoscuţii lui Iosif Pop spun că acesta a primit "o scrisoare cu scuzele de rigoare din partea DNA".
La şase ani după cazul lui Iosif Pop, actualul preşedinte al băncii şi acţionar cu 5% din capital este acuzat de manipulare a pieţei de capital, alături de Claudiu Silaghi, fost membru al CA, şi alte trei persoane din cadrul Cyprus Bank România.
Horia Ciorcilă, unul dintre cei mai importanţi antreprenori din regiunea Ardealului, a devenit cunoscut după ce a vândut operatorul telecom Astral, companie la care a fost unul dintre acţionari, către UPC cu 400 mil. dolari.
"Dacă ar fi să îl descriu pe Horia Ciorcilă, pe care îl cunosc din 1994, aş spune că este o persoană pentru care banca a însemnat totul. El a lăsat alte afaceri pe plan secund pentru a se ocupa de bancă. Este un om de afaceri exigent care se bucură de mult respect în Cluj şi nu numai", a spus Ilie Cenan, preşedintele societăţii de administrare Globinvest din Cluj-Napoca.