CNVM şi avocaţii spun că tranzacţiile de la TLV nu ar fi acţiuni de manipulare

Autori: Stefan Musgociu - Mediafax , Andrei Chirileasa 12.07.2010

CNVM consideră că în legătură cu tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania, pentru care preşedintele CA, Horia Ciorcilă, şi alţi trei bancheri au fost trimişi în judecată de DIICOT, s-ar putea vorbi despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate şi nu despre acţiuni de manipulare a pieţei de capital.
"DIICOT ne-a cerut, în aprilie - mai, informaţii despre tranzacţiile realizate de mai multe persoane cu acţiuni Banca Transilvania şi am colaborat cu ei încă de la început. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest şi, pe baza rezultatelor, la jumătatea lunii iunie am ajuns la concluzia că se poate vorbi de tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate. Procurorilor le-am spus că este o posibilitate să se fi divulgat informaţii şi pe baza acestora să se fi realizat tranzacţii", a declarat Lorand Istvan Kralik, comisar CNVM, citat de Mediafax.
Conform legislaţiei pieţei de capital, CNVM poate sancţiona persoanele care tranzacţionează în baza unor informaţii privilegiate (informaţie care nu a fost făcută publică şi care dacă ar fi transmisă public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului - n.r.) cu o amendă cuprinsă între jumătate şi întreaga valoare a tranzacţiei realizate.
CNVM a notificat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Avocaţii specializaţi în legislaţia pieţei de capital au şi ei semne de întrebare privind încadrarea faptelor de care sunt acuzaţi Horia Ciorcilă şi ceilalţi trei bancheri ca manipulare a pieţei de capital.
"Succintele informaţii disponibile publicului sugerează posibilitatea unui front running (practică prin care un broker sau investitor cumpără acţiuni ale unei anumite companii ştiind de existenţa unor ordine de cumpărare care ar urma să fie introduse de un alt investitor - n.red.) şi nu a unei manipulări a pieţei sau insider trading, întrucât părţile implicate nu au calitatea de intermediari sau agenţi de servicii de investiţii financiare. Deşi a fost o perioadă în care front running-ul a fost încriminat ca activitate frauduloasă la nivelul reglementărilor BVB, în prezent nu mai este incriminat în mod expres", susţine Narcisa Oprea, partener al casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Ce spune legea pieţei de capital (Legea 297/2004)

Art. 244.- (1) Prin informaţie privilegiată se înţelege o informaţie de natură precisă care nu a fost făcută publică, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi ori la unul sau mai multe instrumente financiare, şi care, dacă ar fi transmisă public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate cu care se află în legătură.
(5) Manipularea pieţei înseamnă:
a) tranzacţii sau ordine de tranzacţionare:
1. care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare;
2. care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial;
b) tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care presupun procedee fictive sau orice altă formă de înşelăciune;
c) diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice altă modalitate, care dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare.
(6) Fac excepţie de la prevederile alin. (5) lit. a) persoanele care execută tranzacţii sau emit ordine de tranzacţionare
şi dovedesc că motivele sunt legitime şi, totodată, aceste tranzacţii sau ordine de tranzacţionare sunt în conformitate
cu practicile de piaţă acceptate pe respectiva piaţă
reglementată.
(7) în sensul prevederilor alin. (5), fără ca enumerarea să fie limitativă, următoarele situaţii sunt considerate operaţiuni de manipulare a pieţei:
a) acţiunea unei persoane sau a unor persoane, care acţionează în mod concertat pentru a-şi asigura o poziţie dominantă asupra cererii de instrumente financiare, având ca efect fixarea, directă sau indirectă, a preţului de vânzare sau cumpărare ori crearea altor condiţii incorecte de tranzacţionare;
b) vânzarea sau cumpărarea de instrumente financiare la momentul închiderii pieţei, cu scopul inducerii în eroare a investitorilor care acţionează pe baza preţurilor
de închidere;
c) beneficierea de accesul regulat sau ocazional la mijloacele media, electronice sau tradiţionale, prin exprimarea unei opinii în legătură cu instrumentul financiar sau indirect, în legătură cu emitentul acestuia, în condiţiile în care instrumentul era deja deţinut şi s-a profitat ulterior de impactul opiniilor
exprimate cu privire la acel instrument, fără a fi făcut în acelaşi timp public acel conflict de interese, într-o manieră corectă şi eficientă.