Şoc în sistemul bancar: De ce au fost puşi sub acuzare Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi şefii locali de la Bank of Cyprus

Autor: Andrei Chirileasa 12.07.2010

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Claudiu Silaghi, fostul vicepreşedinte al băncii, şi doi şefi ai diviziei locale a Bank of Cyprus au fost puşi sub acuzare de DIICOT Cluj pentru că ar fi realizat tranzacţii pe Bursă ştiind de intenţia Bank of Cyprus de a prelua o participaţie semnificativă din TLV.
Procurorii DIICOT Cluj consideră că cei trei, alături de Mirela Silaghi - soţia lui Claudiu Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru - soacra lui Silaghi, Sergiu Dan Dascăl - director de operaţiuni la BT Securities şi Radu Jurcovan - broker la IFB Finwest - ar fi săvârşit infracţiuni de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.
Potrivit comunicatului DIICOT, Claudiu Silaghi, care a fost membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, ar fi achiziţionat în perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009 un număr total de 43,646 milioane de acţiuni TLV în valoare totală de 74,797 milioane de lei prin contul soacrei sale, Doina-Mărioara Cojocaru, în vârstă de 74 de ani.
La 7 decembrie 2009, el a vândut toate acţiunile pe care le avea în contul acestei rude (33,6 mil. acţiuni) pentru suma de 80,64 milioane de lei, cumpărătorul fiind Bank of Cyprus.
Procurorii spun că Silaghi s-ar face vinovat de încercarea de asigurare a unei poziţii dominante asupra cererii şi ofertei titlurilor TLV, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare, şi de faptul că a folosit informaţii privilegiate dobândite încă din toamna lui 2008, cu privire la intenţia Bank of Cyprus de a cumpăra un pachet semnificativ de acţiuni la TLV.
Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, alături de Horia Ciorcilă, a vândut în septembrie 2009 circa 3,2% din acţiunile Băncii Transilvania, pe care le deţinea în nume propriu, pentru circa 13,2 mil. euro. Cumpărătorii nu au fost anunţaţi la acea dată. Potrivit CNVM, Silaghi ar fi tranzacţionat prin intermediul sucursalei din Cluj a IFB Finwest şi prin intermediul BT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania.
La începutul lui decembrie 2009 au avut loc din nou tranzacţii mari cu acţiunile Băncii Transilvania, prin care s-a transferat circa 4% din capitalul băncii. De această dată nici vânzătorii, nici cumpărătorii nu au fost cunoscuţi, dar după câteva zile, Bank of Cyprus a raportat că deţine 9,6% din capitalul băncii.
Potrivit procurorilor, Horia Ciorcilă ar fi luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru (controlată personal) un număr total de 8.918.671 de titluri TLV, în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia.
De asemenea, bancherii diviziei locale a Bank of Cyprus, Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis, ar fi folosit la rândul lor informaţii privilegiate şi ar fi cumpărat 3.541.500 de acţiuni la valoarea totală de 7.897.545 de lei pe care le-au vândut apoi băncii la care lucrau cu un profit de 196.505 lei.
Pentru recuperarea presupuselor prejudicii, DIICOT a aplicat sechestru asigurător asupra unor bunuri ale celor patru bancheri în valoare totală de 57,17 mil. lei (13,52 mil. euro), potrivit Mediafax.
Potrivit comunicatului DIICOT, ancheta a fost finalizată şi dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti pentru judecare.
Acesta este al doilea caz în care cunoscute personaje din mediul de business local sunt puse sub acuzare pentru infracţiuni de manipulare a pieţei de capital.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis la rândul său în judecată în urmă cu câţiva ani pentru infracţiuni de manipulare a pieţei de capital în legătură cu tranzacţiile derulate pe Bursă la listarea Rompetrol Rafinare (RRC) în aprilie 2004. Alături de Dinu Patriciu au fost inculpaţi în acest caz brokeri, dar şi comisari sau angajaţi ai CNVM.
CNVM l-a sancţionat în urmă cu câţiva ani pe Adrian Andrici cu cea mai mare amendă din istoria Bursei locale, de peste 1 mil. lei, pentru infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, însă Andrici a atacat decizia în justiţie şi a obţinut anularea ei.

Care sunt tranzacţiile incriminate de procurorii DIICOT