Şeful BCE trece la contratac: Nu faceţi greşeala să subestimaţi zona euro

Autor: Radu Racu 13.07.2010

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a avertizat marţi investitorii să nu subestimeze economia zonei euro, în cea mai dură replică adresată până acum celor care criticau spaţiul monedei unice şi recomandau desfiiţarea lui, scrie Bloomberg.

"Există o tendinţă în rândul unor investitori şi jucători din piaţă de a subestima capacitatea Europei de a lua decizii îndrăzneţe. Pentru binele lor, vreau doar să spun că structura instituţională a Europei este foarte diferită de cele cu care sunt ei obişnuiţi, în special cele de pe partea cealaltă a Atlanticului. Procesele decizionale nu sunt aceleaşi, dar ar fi o greşeală să subestimeze Europa, în general, şi zona euro în particular", a spus Trichet, într-un interviu pentru publicaţia franceză Liberation.

În acelaşi interviu, şeful BCE critică monopolul agenţiilor de rating pentru că "au în general tendinţa de a amplifica evoluţiile pieţelor financiare". "Este probabil oportun să nu mai avem un monopol mondial al celor trei agenţii. Agenţiile de rating au în general tendinţa de a amplifica evoluţiile pieţelor financiare, ceea ce nu favorizează stabilitatea financiară", a afirmat Trichet