Camera de Comerţ Româno-Germană: Guvernul nu a reuşit să ofere niciun fel de impuls de redresare a economiei

Ziarul Financiar 13.07.2010

Camera de Comerţ şi Industrie Romano-Germană susţine că actuala discuţie referitoare la renunţarea la cota unică dăunează considerabil României ca amplasament investiţional şi apasă greu pe dezvoltarea economică.

"România se află încă într-o profundă criză economică şi financiară. Altfel decât în alte ţări europene, Guvernul României nu a reuşit să ofere niciun fel de impulsuri de redresare. Dimpotrivă, s-au luat măsuri în detrimentul firmelor, cum ar fi anul trecut creşterea contribuţiilor sociale, îngrădiri în ce priveşte deductibilitatea TVA şi introducerea impozitului forfetar. Iar anul acesta a crescut TVA "peste noapte" cu 5%", afirmă reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Romano-Germană (CCIRG), care reprezintă interesele investitorilor germani în România.

Reacţia investitorilor germani la declaraţia ministrului Sebastian Vlădescu de a renunţa la cota unică se alătură declaraţiilor antreprenorilor români împotriva deciziilor Guvernului de a modifica TVA-ul şi cota unică din ultimele luni.

CCIRG consideră că pentru toate firmele, atât pentru cele româneşti cât şi pentru cele străine siguranţa sistemului juridic şi mai ales predictibilitatea impozitelor sunt deosebit de importante. Pentru a putea investi pe termen lung, este nevoie de încredere pe termen lung.

"Într-o situaţie economică şi aşa dificilă, cu toate aceste măsuri adoptate, se porneşte acum o discuţie despre o atât de drastică modificare de sistem în domeniul impozitelor, care are ca efect pierderea încrederii. În afară de asta, discuţia este de prisos, pentru că renunţarea la cota unică nu va aduce mai mulţi bani la buget, sistemul de impozitare se va complica, iar administraţia financiară nu este pregătită pentru o astfel de schimbare", spune CCIRG