Boc, nemulţumit de rata de absorbţie de 10% a fondurilor europene

Autor: Adelina Mihai 13.07.2010

Premierul Emil Boc şi-a exprimat ieri nemulţumirea cu privire la rata de absorbţie scăzută a fondurilor europene, susţinând că România are nevoie de "o accelerare substanţială a vitezei de abrsorbţie, tradusă în sume anuale importante atrase de la Comisia Europeană". Ieri a avut loc reuniunea comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene.
Până pe data de 9 iulie, românii au depus 18.177 de proiecte pentru finanţare europeană, cu o valoare totală de 38,89 mld. euro, din care au fost aprobate însă numai 4.421 de proiecte, cu o valoare de finanţare de 9,4 mld. euro. Cu toate acestea, rata de absorbţie a fondurilor europene este destul de mică, de numai 10,4% din valoarea alocată pentru perioada 2007- 2010. Astfel, beneficiarii de fonduri europene au reuşit să atragă numai 882 mil. euro din 2007 până în prezent, în condiţiile în care alocarea finanicară pentru ultimii trei ani este de 8,6 mld. euro.
Premierul a explicat că dacă în anul 2008 s-au făcut plăţi către beneficiari în valoare de 156 de milioane de euro, iar în 2009 de numai 437 mil. euro, pentru 2010 se estimează rambursări în valoare de până la 1 - 1,3 mld. euro. El a mai precizat că în anii următori nivelul plăţilor va trebui să ajungă la 2,5 - 3 miliarde de euro pe an.
"Sumele absorbite până în prezent sunt în creştere şi mai avem mai puţin de şase ani la dispoziţie pentru a utiliza alocarea financiară 2007-2013. Aceasta înseamnă că avem nevoie de o accelerare substanţială a vitezei de absorbţie", a declarat premierul. El a mai precizat că Guvernul va elabora o "carta albă" a absorbţiei fondurilor europene, astfel încât miniştrii şi prefecţii să prezinte rapoarte lunare privind sumele atrase.
Programul prin care s-au atras cei mai mulţi bani europeni până în prezent este Programul Operaţional Regional, în cadrul căruia s-au făcut plăţi în valoare de aproape 350 de milioane de euro. Principalii beneficiari ai PO Regional sunt primăriile şi firmele cu până la 9 angajaţi.