Asigurătorii plătesc daune de 10 mil. € după inundaţii

Autor: Angela Placinta 13.07.2010

Pe măsură ce continuă inundaţiile, asigurătorii primesc tot mai multe cereri de despăgubire, însă valoarea acestora este mult mai mică decât cea a pagubelor reale, în condiţiile în care puţine locuinţe din zona rurală sunt asigurate.



Firmele de asigurări înregistrează în fiecare zi tot mai multe dosare de daună din cauza inundaţiilor care au afectat mii de locuinţe şi au distrus complet câteva sute, estimarea cu privire la valoarea despăgubirilor pe care le vor plăti fiind în prezent de circa 10 milioane de euro.
Aceasta este valoarea rezervelor pe care le-au alocat asigurătorii de când au început inundaţiile până în prezent, pentru a plăti despăgubiri. În urmă cu zece zile rezervele erau de două ori mai mici, de aproximativ 5 mil. euro.
Dosarele de daună nu se referă numai la locuinţe, ci şi la autovehicule şi culturi agricole, iar cele mai mari cereri de despăgubire vin de la firme care au în proprietate magazine sau depozite. Numărul dosarelor de daună deschise de asigurători în urma inundaţiilor care au început în luna iunie trece în prezent de 2.000, potrivit datelor centralizate de ZF de la cele mai mari companii de asigurări. Doar 24% din cele 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate, potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Totuşi, aproximativ jumătate din acestea nu sunt asigurate la valoarea reală, ci la valori de două sau trei ori mai mici.

Rezerve de 4 mil. euro la Asirom
Numai la Asirom, cel mai cunoscut asigurător din mediul rural, au fost avizate până acum peste 900 de dosare de daună. Rezerva de daună constituită de companie, care arată despăgubirile pe care aceasta estimează că le va plăti, se ridică la 17,3 mil. lei (4 mil. euro). Numai în ultimele zece zile compania a primit 400 de dosare noi şi a imobilizat un milion de euro în rezerva de daune.
"Din totalul dosarelor 340 sunt pentru culturi agricole, 432 pentru daune la locuinţe şi bunuri şi 145 pentru autovehicule. Pentru judeţele Suceava şi Bacău au fost alocaţi pentru sprijin inspectori de daune care s-au deplasat în localităţile sinistrate cu rapiditate, au efectuat constatările daunelor şi au pregătit pentru plată dosarele de daună, în aceste judete existând cele mai multe pagube individuale, la gospodăriile persoanelor fizice", a declarat Ovidiu Vădean, directorul diviziei de daune asigurări generale din cadrul Asirom.
Pe de altă parte, Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător la nivelul lui 2009, are obligaţii de plată de 7,4 mil. lei (1,4 mil. euro), reprezentând rezerve şi despăgubiri deja plătite.
În cazul Omniasig, una dintre cele mai mari companii din piaţa de asigurări generale, rezerva de daune se ridica la 1,4 mil. euro la sfârşitul săptămânii trecute, numărul dosarelor de daună avizate fiind de 480.
La Astra, care a derulat anul trecut o campanie puternică de vânzare a asigurărilor de locuinţe, valoarea rezervei de daună a urcat cu 500.000 de lei în ultimele zece zile, ajungând la 3 mil. lei (0,7 mil. euro). Compania are până în prezent 346 de dosare de daună avizate, o parte din ele fiind deja despăgubite.
"Am luat toate măsurile pentru a face evaluările în cel mai scurt timp şi pentru a efectua plăţile către asiguraţi, ştiind cât e de important ca fiecare om să aibă fonduri băneşti pentru începerea reparaţiilor la locuinţele avariate", afirmă Radu Mustăţea, directorul general al Astra.

Acoperă doar 2% din pagubele totale

În cazul Generali Asigurări, companie de top zece, rezerva de daune este de 1,6 milioane de lei (0,38 mil. euro), iar numărul dosarelor se apropie de 100. "Valul recent de inundaţii care a lovit România este cu siguranţă un fenomen important pentru întreaga piaţă de asigurări prin numărul semnificativ de dosare de daune deschise si prin valoarea lor estimată. Dacă este să vorbim despre valori, sunt de ajuns 3-4 daune semnificative în piaţă pe partea de corporate şi atunci situaţia se poate schimba dramatic. De asemenea, să nu uităm că încă există coduri de avertizare în anumite zone ale ţării şi nu putem estima cât anume vor mai dura sau care va fi amploarea fenomenelor atmosferice", spune Adrian Marin, directorul de asigurări generale al Generali.
Având în vedere faptul că ultima evaluare a autorităţilor cu privire la valoarea pagubelor cauzate de inundaţii se ridică la 0,6% din PIB, adică 500-600 de milioane de euro, înseamnă că pagubele plătite de asigurători reprezintă doar 2% din total, deoarece sunt foarte puţine locuinţe asigurate în zonele inundate.
Totuşi, acest lucru nu se întâmplă neapărat din cauza proprietarilor de locuinţe, ci şi pentru că în unele zone inundaţiile sunt considerate deja o certitudine, nu un risc, iar multe companii nu mai asigură locuinţele din zonele respective.
Pe de altă parte, nu în toate satele şi comunele există reprezentanţi ai firmelor de asigurări care să vândă poliţe.