BVB, curtată din nou de nordicii de la NASDAQ OMX

Autor: Roxana Daniela Pricop 13.07.2010

Operatorul bursier transatlantic NASDAQ OMX, care asigură platforma de tranzacţionare pentru mai multe pieţe din zona baltică şi din Scandinavia, ia în calcul un parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, care s-ar putea concretiza prin achiziţia unui pachet minoritar de acţiuni la bursa locală.
"BVB este un jucător important şi suntem interesaţi de o alianţă sau un parteneriat cu bursa românească. Nu excludem posibilitatea de a cumpăra un pachet de acţiuni la o bursă din regiune, iar colaborarea cu BVB ar putea fi numai la nivel tehnic sau mai extinsă şi am putea cumpăra acţiuni ale bursei. Achiziţia unui pachet de acţiuni la BVB este numai o ipoteză, nu există discuţii pe acest subiect", a declarat Henri Bergstrom, sales and business development manager pentru Europa al NASDAQ OMX, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a BVB.
Acţiunile BVB sunt listate pe Bursă, operatorul fiind evaluat la 46 mil. euro. Niciun investitor nu poate achiziţiona însă mai mult de 5% din acţiunile cu drept de vot ale BVB, potrivit legii.
Aceasta nu este prima dată când un oficial al bursei nordice face afirmaţii despre un potenţial parteneriat cu bursa locală. În prima parte a anului 2007, înainte ca OMX să fie preluat de cel mai mare operator bursier NASDAQ, Henri Bergstrom, pe atunci senior vicepreşedinte al OMX, declara la Bucureşti că "OMX nu exclude o achiziţie şi că a propus bursei de la Bucureşti şi altor pieţe din regiune crearea unei platforme de tranzacţionare comune". Niciunul dintre proiectele anunţate atunci din oficialul OMX nu s-a concretizat.
Grupul NASDAQ OMX este o companie de tip holding creată prin fuziunea bursei Nasdaq din SUA şi a operatorului bursier nord-european OMX AB, finalizată în februarie 2008. Nasdaq OMX Group este cea mai mare companie din lume şi administrează mai mulţi operatori bursieri. În Europa, grupul operează bursele din Suedia, Danemarca, Finlanda şi Islanda grupate în NASDAQ OMX Nordic. O altă divizie este NASDAQ Baltic din care fac parte bursele din Estonia, Letonia şi Lituania.