1.100 de brokeri se uită la tranzacţii de până la 2 mil. euro pe Bursă

Autor: Vlad Anastasiu 13.07.2010

Bursa locală a înregistrat şi ieri o evoluţie anostă, fără volatilitate prea mare pe indici, cea mai mare variaţie în piaţă fiind înregistrată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu peste 3,3%. În rest indicele energetic BET-NG şi indicele BET au consemnat aprecieri cuprinse între 0,7% şi puţin peste 1,2% faţă de referinţă. Lichiditatea pieţei s-a ridicat la doar 1,9 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care abia a depăşit 8 milioane de acţiuni. Pe segmentul produselor structurate s-au realizat transferuri ceva mai mari decât de obicei, rulajul pe acest segment depăşind 30.000 de euro, transferuri similare fiind realizate pe titlurile Transgaz (TGN) sau Transelectrica (TEL).
"Chiar dacă volumul de tranzacţionare s-a redus considerabil în ultima perioadă, încercăm să ne umplem timpul cu alte activităţi care au legătură cu piaţa de capital. Suntem în discuţii cu clienţii, cu alte societăţi sau cu posibili noi emitenţi. Informare şi analiză facem permanent, nu se poate altfel", a apreciat Darie Moldovan, directorul de tranzacţionare la societatea de intermediere Broker Cluj.
Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare, de peste 4,5%, însă pe un rulaj de doar 0,26 mil. lei. Creşterea vine în contextul în care unul dintre fondurile estonienilor de la Limestone a fost raportat recent cu o participaţie de 1,33% în cadrul SIF1. Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat însă de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), de peste 2,2 mil. lei, titlurile societăţii financiare urcând cu peste 3,3% faţă de referinţă, la nivelul de 1,25 lei/unitate.
Şi titlurile Broker Cluj (BRK) au înregistrat un avans ceva mai mare în şedinţa de ieri, acţiunile societăţii de intermediere urcând cu peste 4,8% faţă de cotaţia de luni. Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au înregistrat ieri o evoluţie pozitivă, însă doar acţiunile BRD au consemnat o apreciere de doar 0,9% faţă de referinţă.
"Cu siguranţă, atât noi, cât şi investitorii ne-am plictisit de volumul atât de redus de pe Bursă. Pentru ultimele săptămâni, chiar şi pe timp de vară, lichiditatea pieţei a fost foarte slabă. Cred că în câteva zile atât volatilitatea, cât şi volumele de tranzacţionare o să crească considerabil", a adăugat Moldovan.
Aprecierea din sectorul energetic a fost susţinută în principal de creşterile înregistrate de cele două societăţi financiare de investiţii, Transgaz şi Transelectrica, care au urcat cu aproximativ 1,8% fiecare. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au înregistrat un avans de doar 0,3% faţă de nivelul de luni.
De asemenea, titlurile companiilor de construcţii şi foraj Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI) au înregistrat creşteri de peste 3,5% fiecare.
"Se simte o încărcătură în piaţă, însă nu ştiu ce direcţie o să ia Bursa după ce se eliberează această presiune", a încheiat Moldovan.
Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau ieri spre închidere aprecieri ceva mai mari decât media ultimelor zile, indicele regional Euro Stoxx 50 urcând cu peste 1,7%. Cea mai mare creştere din regiune a fost înregistrată însă de indicele britanic FTSE 100, care cu două ore înainte de închidere avansa cu peste 2% faţă de nivelul de referinţă.

De urmarit astazi