Inginerii Alcatel de la Timişoara au făcut primele teste live cu net la 100 Mbps

Autor: Adrian Seceleanu 14.07.2010

Echipa de ingineri români care lucrează la centrul din Timişoara al gigantului telecom Alcatel Lucent la dezvoltarea tehnologiilor 4G ale companiei a realizat la finele lunii trecute prima conexiune radio între un echipament mobil şi o reţea construite pe baza tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care le va permite operatorilor de telefonie să ofere internet mobil la viteze de peste 100 Mbps.
"Începând cu luna martie am lucrat intensiv la dezvoltarea primei platforme LTE din România. După un training de două luni, o echipă de 20 de ingineri de la divizia de telefonie mobilă a reuşit să instaleze prima platformă LTE funcţională din România. Pe această platformă, cu echipamente reale, am realizat prima conexiune radio pe tehnologia LTE, pe data de 28 iunie", a declarat într-un interviu pentru ZF Raoul Ros, directorul general al Alcatel Lucent România.
Unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi servicii pentru companiile telecom, cu venituri la nivel global de 15,2 mld. euro în 2009, Alcatel Lucent are în plan extinderea activităţilor de cercetare dezvoltare de la Timişoara, spune Raoul Ros.
Creşterea personalului vine pe fondul implicării mai mari a centrului de la Timişoara în activităţile de cercetare-dezvoltare ale Alcatel Lucent în domeniul 4G (sau LTE). De la începutul anului, numărul de ingineri români care lucrează la dezvoltarea portofoliului de tehnologii 4G sau LTE (Long Term Evolution) a crescut de la 20 la aproape 80, iar ţinta pentru finele anului este ca departamentul să ajungă la 250 de persoane.
"Oamenii din acest centru lucrează în principal la dezvoltarea de software. Ei se concentrează pe cercetare&dezvoltare, lucrează la produsele care se vând pe plan global. Dar, fiind vorba de o tehnologie nouă, atunci când se fac primele implementări, ei oferă servicii de suport. De altfel, oamenii de la Timişoara au fost deja implicaţi în asemenea proiecte, dar rolul lor principal este să dezvolte produsele", explică Raoul Ros. "Se fac şi foarte multe teste live, teste de integrare. Vorbim de o soluţie, nu doar de un produs, urmărim deci şi toate posibilele probleme care ar putea apărea la integrare".
Compania este deja implicată într-un test cu tehnologia LTE pe care Orange îl realizează în Republica Moldova. Raoul Ros se aşteaptă ca centrul de la Timişoara al companiei şi expertiza pe care o vor avea local inginerii români să conteze în momentul în care operatorii locali de telefonie vor lua în calcul implementarea LTE.
În acest moment cea mai mare viteză de download a datelor printr-o reţea mobilă din România este de 21,6 Mbps, prin tehnologia 3G.
Alcatel Lucent a înregistrat în 2009 afaceri de 122,5 mil. euro în România.

De 18 ani la Alcatel

Raoul Ros, 51 de ani, este liderul Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est. Înainte de a ocupa această poziţie, Raoul Ros a fost directorul Alcatel-Lucent Vietnam. El a ocupat diverse poziţii cheie în Alcatel, inclusiv director general pentru Divizia de Servicii Integrate pentru Mexic şi America Centrală, precum şi poziţii de conducere în diviziile Network System şi Network Application. Înainte de a se alătura companiei Alcatel, Raoul Ros a lucrat timp de şase ani pentru TITN Answare ca director regional în Toulouse pentru regiunea Midi-Pyrénées şi apoi ca director comercial pentru Software Integration Business în Franţa. Între 1982 şi 1988, a lucrat pentru I2E (Etudes Electronique et Infomatique - Cercetări Electronice şi Informatice). Raoul Ros este inginer licenţiat la ESIM (Ecole Supérieure d'Ingénieurs de Marseille) şi are un MBA de la HEC Paris.

Un expat fericit că lucrează în Bucureşti

Dupa ce a lucrat în ultimii ani în America de Sud şi Vietnam, pentru Raoul Ros şi familia lui numirea într-o funcţie care a presupus mutarea la Bucureşti a reprezentat o veste bună sau, după cum spune el, "întoarcerea în Europa".
La aproape un an distanţă de când a venit în România, Ros nu are nicio nemulţumire majoră, exceptând, poate, nivelul de dezvoltare al infrastructurii rutiere. La fel, şeful Alcatel Lucent pentru Europa de Sud-Est spune că nu a întâmpinat dificultăţi birocratice majore de când s-a instalat în Capitală, admiţând însă că percepţia sa poate fi influenţată de faptul că echipa companiei pregăteşte de obicei totul cu multă atenţie.
"De obicei, eu trebuie doar să merg şi să semnez documentele", povesteşte Ros. Managerul Alcatel Lucent spune că nu a avut foarte mult timp pentru a explora România, însă a petrecut totuşi o săptămână la schi în Predeal, iar oraşe ca Braşov, Sibiu, Sighişoara au început să devină destinaţii cunoscute.
În Bucureşti, şeful Alcatel Lucent spune că apreciază plimbările prin centrul vechi, pe Lipscani, despre care crede că are un potenţial important atunci când lucrările în zonă vor fi terminate.