Creşterea economică a Chinei încetineşte la 10,3% după ce guvernul a călcat pedala de frână

Autor: Andreea Neferu 15.07.2010

Ritmul de creştere al economiei chineze a încetinit în al doilea trimestru, până la 10,3%, potrivit cifrelor oficiale publicate de autorităţile de la Beijing, scrie BBC News.
Avansul economic înregistrat în perioada aprilie-iunie se situează peste ţinta de creştere stabilită de guvernul chinez, însă sub nivelul de 11,9% consemnat în primul trimestru al anului.
Încetinirea ritmului de creştere a survenit pe fondul diluării pachetului de stimulare economică. Situaţia Chinei este vitală şi pentru creşterea din alte ţări, în condiţiile în care un declin al evoluţiei economice a acestei ţări ar putea avea o influenţă negativă asupra partenerilor săi comerciali şi ar putea întârzia procesul de revenire economică la nivel mondial.
Astfel, ţările care deţin resurse bogate de materii prime, aşa cum sunt cele din America Latină sau din Africa, depind de piaţa chineză pentru importuri, în timp ce economiile dezvoltate precum Statele Unite sau cele din Europa văd China drept o importantă piaţă de export şi o destinaţie nouă pentru direcţionarea investiţiilor.
China şi-a revenit destul de rapid din criza economică ce a afectat o serie de pieţe în ultimii ani, în ciuda faptului că a înregistrat o creştere puternică şi susţinută a preţurilor proprietăţilor imobiliare, generând speculaţii potrivit cărora s-ar putea confrunta cu un bubble imobiliar. Din acest motiv, autorităţile de la Beijing au impus o serie de limitări asupra creditării şi a investiţiilor.
În altă ordine de idei, gestionarea traiectoriei economice a Chinei devine din ce în ce mai complicată şi delicată, consideră oficialii şi economiştii chinezi citaţi de The Wall Street Journal. "Ratele de creştere din trecut nu pot fi susţinute pentru totdeauna", a declarat Li Shantong, economist pentru think-tank-ul Development Research Center. China trebuie să se pregătească pentru un viitor în care exporturile şi infrastructura sunt mai puţin importante, dar în care tehnologia şi inovaţia sunt puse la loc de cinste, potrivit lui Shantong. "Nu putem continua cu acelaşi model economic."
De asemenea, salariile chinezilor au început să crească, iar concurenţa din partea altor ţări cu forţa de muncă ieftină se resimte destul de puternic, astfel că va fi din ce în ce mai greu pentru China, care deja este cel mai mare exportator la nivel mondial, să-şi menţină ritmul rapid de creştere al comerţului exterior. Cea mai mare provocare cu care se confruntă ţara în prezent este de a asigura o tranziţie puţin sinuoasă către o creştere economică mai moderată şi uşor de gestionat. "Nicio economie nu creşte cu 8-10% pe termen nedefinit. În orice ţară, un astfel de ritm de creştere încetează la un moment dat", a afirmat Dwight Perkins, economist în cadrul Universităţii Harvard.
Potrivit celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional, economia chineză se va extinde anul acesta cu 10,5%