Piraeus vrea să cumpere de la stat băncile ATEbank şi Hellenic

Autor: Andreea Neferu 15.07.2010

Piraues Bank, a patra mare bancă grecească, prezentă şi pe piaţa din România, vrea să cumpere participaţii "semnificative" în cadrul creditorilor ATEbank şi Hellenic Postbank, controlaţi de statul elen, pentru suma de 701 milioane de euro.
Astfel, Piraeus vrea să preia pentru 371 de milioane de euro 77,31% din ATEbank şi respectiv pentru 329 de milioane de euro, 33,04% din Hellenic Postbank, acţiune prin care ar crea un grup bancar cu active de 105 miliarde de euro.
Executivul grec va examina extrem de serios oferta Piraues pentru cele două bănci de stat, a declarat un oficial guvernamental elen, citat de agenţia de presă Thomson Reuters.
Acţiunile celor trei bănci au fost suspendate ieri de la tranzacţionare pe bursa elenă, după ce autorităţile de reglementare a pieţei de capital au fost informate de decizia Piraeus, scrie Bloomberg.
Piraeus prognozează că cele trei bănci implicate în tranzacţie ar putea economisi anual circa 300 de milioane de euro în primii trei ani (200-220 de milioane de euro din reducerea cheltuielilor şi 80-100 de milioane de euro din sinergii).
Ministrul grec de finanţe George Papaconstantinou a cerut creditorilor să facă ajustări pentru a se adapta la noile condiţii de mediu cu care se confruntă sistemul bancar elen, în condiţiile în care ţara este afectată de prima recesiune din ultimii 17 ani, iar autorităţile de la Atena implementează o serie de măsuri de austeritate menite să reducă al doilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Ministrul de finanţe a spus că băncile trebuie să ia decizii care "să le asigure în continuare competitivitatea".
Acţiunile Piraeus au pierdut anul acesta circa 50% din valoare, creditorul elen fiind din acest punct de vedere cel mai slab performer dintre cele mai mari 20 de bănci din Grecia. În medie, jucătorii din sectorul bancar elen au pierdut de la începutul anului 39% din valoarea de piaţă, pe fondul panicii create pe pieţe cu privire la situaţia financiară delicată a statului mediteranean. De altfel, cele mai mari bănci elene s-au numărat anul acesta printre cei mai slabi performeri la nivel european din perspectiva evoluţiei pe pieţele de capital.
"Piraues ar putea avea o serie de beneficii dacă ar fi preluată de o bancă străină. În ceea ce priveşte fuziunea sa cu o bancă controlată de stat, nu întrevăd niciun avantaj", a declarat Vassilios Vlastarakis, analist pentru compania Beta Securities.
Piraeus şi ATEbank sunt prezente şi pe piaţa din România, desfăşurând operaţiuni sub brand propriu.