Tehnic vorbind, Bursa arată bine, dar investitorii nu se lasă ademeniţi

Autor: Vlad Anastasiu 15.07.2010

Bursa locală a continuat ieri seria şedinţelor anoste, cea mai mare apreciere din piaţă fiind consemnată de indicele societăţilor financiare BET-NG, care a urcat cu aproape 1,8% faţă de referinţă. Indicele principal al pieţei BET, care redă evoluţia celor mai lichide zece titluri în piaţă, a urcat cu 0,5%, în timp ce indicele energetic BET-NG a urcat cu puţin peste 0,1% faţă de cotaţia de referinţă de miercuri. În ciuda ştirilor pozitive externe din ultima perioadă, în special raportările trimestriale ale companiilor americane, bursele nu reacţionează pozitiv şi continuă să înregistreze evoluţii laterale. "Dacă o piaţă care tot încearcă minimele, dar nu le sparge puternic şi evoluează în lateral într-o zonă de acumulare, sunt şanse ca aceasta să revină. Tehnic vorbind, bursa locală arată bine, însă investitorii nu par atraşi de ce se întâmplă acum în piaţă", a declarat Mihai Mureşian, trader în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.
Interesul redus pentru piaţa de capital s-a văzut şi ieri, când lichiditatea Bursei s-a ridicat la doar 2,5 mil. euro, pe un volum de doar 23,7 milioane de acţiuni. Cele mai tranzacţionate titluri au fost acţiunile societăţii de construcţii utilitare Dafora Mediaş (DAFR), care au închis în staţionare, la preţul de 0,116 lei/unitate. Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), valoarea transferurilor ridicându-se la puţin peste 1,6 mil. lei.
Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fost înregistrată însă de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu aproape 2,5% peste nivelul de referinţă, la preţul de 0,5 lei/unitate.
Aprecierea redusă a indicelui energetic a fost determinată în principal de corecţia titlurilor societăţii naţionale de transport de energie electrică Transelectrica (TEL), care au pierdut peste 2,9% faţă de cotaţia de miercuri. În scădere au închis şi titlurile companiilor din sectorul chimic Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) şi Amonil Tg. Mureş (AMO), înregistrând corecţii de peste 1% fiecare.
"Investitorii au nevoie de un impuls, care cel mai probabil va trebui să vină de pe extern. Însă nici măcar pieţele externe nu înregistrează evoluţii diferite faţă de piaţa locală. Indicele Dow Jones testează minimele, la nivelul de 10.400 de puncte, dar la fel ca indicii locali, nu sparge puternic această rezistenţă. Există şi teamă în piaţă, pe fondul incertitudinii tot mai mari", a spus Mureşian.
Pe plan extern, principalele pieţe internaţionale înregistrau ieri aprecieri reduse, cea mai mare variaţie din regiune fiind înregistrată de indicele german DAX, care cu două ore înainte de închidere urca cu peste 0,5% faţă de referinţă. Piaţa americană deschidea şedinţa de ieri în uşoară scădere, indicele Dow Jones evoluând în jurul nivelului de 10.360 de puncte.
"Piaţa nu se mai mişcă deloc. Nici măcar pe fondul unor ştiri negative cu impact puternic, cum ar fi creşterea riscului de default al Portugaliei. Astfel este prematur să vorbim despre evoluţii pe termen lung. În mod normal, o piaţă care a testat minimele, dar nu le-a spart ar trebui să reacţioneze în urcare", a încheiat Mureşian.
Indicele BET a înregistrat minimele anul acesta în luna mai, când a coborât puţin sub nivelul de 4.800 de puncte. Ieri, indicele local evolua în jurul cotaţiei de 4.860 de puncte.

De urmarit astazi