Metehnele iPhone 4, rezolvate de "sfidătorul" Jobs cu o husă gratis. Şeful Apple acuză presa că incearcă să-i distrugă compania

Autor: Radu Racu 17.07.2010

Un Steve Jobs sfidător a respins vineri orice sugestie de defecte la noua generaţie de telefoane iPhone, dar a oferit celor care au cumpărat deja un exemplar huse gratis pentru a rezolva problema de semnal care a afectat imaginea şi cotaţia bursieră a companiei, scrie Reuters. Până în prezent au fost vândute circa 3 milioane de exemplare iPhone 4.

Într-o conferinţă de presă suţinută vineri, cu mai puţin de o săptămână înainte de publicarea rezultatelor financiare - situaţie extrem de rară pentru Apple, una din cele mai zgârcite companii în privinţa comunicării cu presa - Steve Jobs a susţinut că problemele de recepţie a semnalului reprezintă un defect întâlnit la toate smartphone-urile, numind în acest sens rivalii de la Research in Motion (BlackBerry), Samsung sau HTC.

Jobs a continuat să susţină că nu există probleme reale cu noul model de antenă de la iPhone 4 ( o tehnologie nouă prin care antena este prezentă pe toate muchiile telefonului) şi a acuzat presa că încearcă să "distrugă" o companie care a crescut atât de mult. "S-a exagerat mult prea mult pe această problemă", a spus Jobs, în vârstă de 55 de ani, într-o discuţie cu jurnaliştii.

Problemele companiei au început la sfârşitul lunii iunie, după ce mai mulţi cumpărători au acuzat probleme de semnal la iPhone 4, în situaţia în care partea din stânga jos a telefonului era acoperită cu mâna. Apple a replicat că nu există probleme reale cu recepţia semnalului, fiind doar o eroare de soft care în zonele cu acoperire slabă arată eronat mai multe liniuţe. Un test ulterior al revistei Consumer Reports a confirmat că telefonul are probleme reale cu recepţia semnalului. Soluţia oferită de inginerii de testare a fost simplă, insă inestetică: acoperirea părţii de antenă care prezintă probleme cu o bandă adezivă sau orice al material izolant.

Efectul scandalului mediatic a fost scăderea acţiunilor companiei, un total de 16 miliarde de dolari fiind pierdut din capitalizarea bursieră, de pe data de 28 iunie. În urma anunţului privind husele gratuite, titlurile au crescut cu 1,4%, însă au închis ziua cu un declin cumulat de 0,6%.