Chişu, IFB: Începe să-mi fie teamă de pieţe externe, care se căznesc să crească

Autor: Vlad Anastasiu 18.07.2010

Brokerii se aşteaptă şi în această săptămână la evoluţii laterale pe piaţa locală, fară volatilitate şi pe volume în continuare în scădere, în condiţiile în care evoluţia este dată de climatul extern uşor favorabil şi situaţia economică internă incertă. "Bursa a căzut într-un derizoriu în această perioadă, în care nici cumpărătorii şi nici vânzătorii nu sunt dornici să fie activi în piaţă. Vânzătorii sunt de părere că situaţia internaţională pare să se îmbunătăţească, în timp ce cumpărătorii devin şi mai precauţi pe fondul situaţiei economice interne tot mai incerte. Astfel, când internul este prost, iar externul cel puţin stabil, bursa are o evoluţie egală cu zero", a declarat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.
În ultimele două săptămâni, volumele de tranzacţionare de pe piaţa locală au înregistrat o scădere continuă, în ultimele şedinţe lichiditatea pieţei fiind de puţin peste 1 mil. euro. Indicii au marcat evoluţii laterale în toată această perioadă, indicele BET coborând de la începutul lunii cu aproape 0,4%, în timp ce indicele societăţilor financaire BET-FI a urcat cu 0,3% faţă de referinţă. Vineri, lichiditatea pieţei
s-a ridicat la puţin peste 1,6 mil. euro, iar volumul de tranzacţionare nu a depăşit 7,8 milioane de acţiuni.
Cel mai mare rulaj de vineri l-au înregistrat acţiunile BRD, de peste 2,4 mil. lei, în timp ce cotaţia titlurilor bancare a urcat cu puţin peste 0,9% faţă de referinţă. În top au urmat acţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 1,3 mil. lei, însă titlurile au pierdut 0,8% faţă de nivelul de referinţă. Cea mai mare scădere de la categoria SIF-uri a fost însă înregistrată de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o corecţie de peste 1% faţă de referinţă.
"Evoluţiile depind de când se va rupe acest echilibru între extern şi intern. Dacă pe extern încep să vadă reduceri de preţuri, atunci vânzătorii vor începe să-şi piardă încrederea şi să iasă în piaţă. Dacă pe intern situaţia economică îşi va reveni şi va da semnale de creştere, atunci cumpărătorii vor reintra în piaţă. În momentul de faţă, această evoluţie laterală de pe piaţa locală este cea mai logică evoluţie care se poate întâmpla", a adăugat Chişu.
În sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a urcat vineri cu aproape 0,4% faţă de referinţă. Faţă de începutul lunii însă indicele marchează o corecţie de peste 1%.
Aprecierea de vineri din sector a fost dată în principal de creşterea acţiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au urcat cu aproape 1,7% faţă de cotaţia de referinţă, la preţul de 0,303 lei/unitate. Pe plus au închis şi titlurile societăţilor de utilităţi Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), cu aprecieri de până la 0,2% faţă de referinţă. "Din păcate, începe să-mi fie teamă de pieţe externe, care în ultima perioadă tot înregistrează evoluţii neconvingătoare, în jurul nivelurilor de rezistenţă, şi lasă impresia că se căznesc să crească. Dacă nu vor depăşi aceste niveluri, vom asista cel mai probabil la derapaje undeva din toamnă, iar piaţa locală va reacţiona în consecinţă."
Toată săptămâna trecută principalele pieţe au înregistrat evoluţii puţin volatile, cu aprecieri de până la 1%, iar piaţa americană nu a reacţionat puternic nici la rezultatele trimestriale în creştere raportate de unele companii din sectorul financiar şi IT, principalele segmente ale economiei americane.


De urmarit astazi