Broker Cluj a făcut un profit de 1,3 milioane de euro la şase luni

Autor: Andrei Chirileasa 18.07.2010

Broker Cluj (BRK), singura firmă de brokeraj locală listată la Bursă, a înregistrat în primul semestru câştiguri de 5,548 mil. lei (1,3 mil. euro), mai mare decât întreg profitul raportat în 2009, de 4,93 mil. lei, potrivit situaţiei activului net la data de 30 iunie publicată de companie conform standardelor CNVM.
Broker şi-a continuat în primul semestru politica de restructurare şi lichidizare a portofoliului începută anul trecut, odată cu venirea lui Grigore Chiş la conducerea societăţii. Astfel, deşi Bursa a avut o evoluţie oscilantă, iar indicii au închis primele şase luni cu variaţii foarte mici, (1,1% pe BET şi 3,3% pe BET-C), firma de brokeraj şi-a majorat activul net cu 9,5%, la 87,3 mil. lei (20,5 mil. euro). Valoarea portofoliului de acţiuni listate al Broker a urcat cu 31,6%, de la 39 mil. lei la 51,5 mil. lei, în condiţiile în care numărul companiilor la care firma deţine acţiuni a scăzut de la 82 la 79. De asemenea, disponibilităţile s-au majorat de la
9,6 mil. lei la 15,4 mil. lei, pe fondul vânzării de acţiuni din portofoliu.
Broker a vândut în ultima lună mai multe pachete de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru care a încasat circa 1,5 mil. lei. Având în vedere că majoritatea titlurilor au fost primite gratuit odată cu transformarea BVB din instituţie de interes public în societate pe acţiuni, cea mai mare parte a veniturilor obţinute de broker din vânzarea acestora intră în profitul companiei.
Broker este în continuare unul dintre cei mai mari acţionari ai BVB, cu o participaţie care a scăzut la circa 2,1% în urma vânzărilor recente.
Firma din Cluj a înregistrat o revenire semnificativă şi pe partea de brokeraj, clasându-se după primele şase luni pe locul al cincilea în topul tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă, cu un rulaj de 435 mil. lei. În primele şase luni din 2009, cele mai grele din istoria firmei, aceasta căzuse pe locul zece în topul brokerilor, cu tranzacţii de 171 mil. lei.
Firma a fost zguduită la începutul lui 2009 de un scandal de fraudă la sucursala din Deva, care a dus la sancţiuni din partea CNVM şi la demisia echipei de conducere. Petru Prunea, fondatorul companiei, a fost nevoit să plece, iar în locul său a venit Grigore Chiş, care a trebuit să restructureze compania şi să-i schimbe imaginea şifonată, în condiţiile în care toată piaţa de brokeraj s-a confruntat cu cea mai proastă perioadă din ultimii ani. Broker a disponibilizat anul trecut 24 de angajaţi, reuşind să revină pe profit.
Cel mai mare acţionar al casei de brokeraj a devenit recent SIF Muntenia (SIF4), care a ajuns să deţină 8,7% din acţiuni în urma mai multor achiziţii derulate în acest an. Ioan Carţiş are o participaţie de 8,25%.
Compania este evaluată pe Bursă la 19,5 mil. euro, după ce acţiunile BRK au crescut cu 41% de la începutul anului.