Finanţele clarifică modificările Codului fiscal în valuri

Autor: Claudia Medrega 18.07.2010

Ministerul Finanţelor a reuşit să finalizeze numai parţial normele legate de modificările aduse Codului fiscal, pregătind o hotărâre de guvern în care tratează doar schimbările aferente TVA şi accizelor, nu şi pe cele privind extinderea bazei de impozitare a veniturilor şi redefinirea activi tăţilor dependente/independente.
Finanţele au decis să aducă clarificările atât de necesare şi aşteptate atât de contribuabilii persoane fizice, cât mai ales de mediul de afaceri, în mai multe etape, elaborând mai multe seturi de norme.
"Este absolut anormal şi de neînţeles de ce Finan ţele nu au elaborat norme care să clarifice toate mo dificările aduse Codului fiscal. În mod normal ne aşteptam să se lămurească în principal partea legată de impozitarea veniturilor, în sfera TVA şi a accizelor existând mai puţine neclarităţi. Este o soluţie de moment", a comentat Emilian Duca, partener la BDO Tax.
Totuşi, este bine că au apărut clarificări în legătură cu TVA şi accize, care au ridicat deja probleme în practică. Finanţele s-au grăbit, probabil, cu aceste norme având în vedere şi că produsele accizabile şi sfera TVA sunt principalele zone de evaziune fiscală. În primele cinci luni totalul obligaţiilor fiscale neîncasate de ANAF au fost de circa 1 mld. euro.
Firmele de leasing erau îngrijorate de posibilitatea aplicării retroactive a TVA majorate la 24% pentru contractele în derulare, având în vedere faptul că abia la finalul contractului clientul intră în posesia maşinii, când TVA este de 24%.
Finanţele au precizat că pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plăţii în luna iunie 2010 se aplică cota de TVA de 19%, iar pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plăţii în luna iulie 2010 se va aplica cota de TVA de 24%. Clarificarea adusă vizează societăţile de leasing care au încheiate contracte de leasing financiar pentru autovehicule în care se precizează un scadenţar pentru efectuarea plăţii ratelor de leasing.
Dacă societatea de leasing emite factura pentru o rată de leasing în avans faţă de data scadentă pentru efectuarea plăţii prevă zută în contract, aceasta se va considera o factură de avans. Prin urmare, se va efectua regularizarea facturii de avans.
Un alt exemplu de aplicare a TVA se referă la cazul unei societăţi de construcţii care întocmeşte situaţia de lucrări în cursul lunii iunie, pentru lucrările efectuate în lunile mai şi iunie, iar beneficiarul acceptă situaţia de lucrări în luna iulie 2010. Contractul prevede că situaţia de lucrări trebuie acceptată de beneficiar. Faptul generator de taxă, respectiv data la care se consideră serviciul prestat, intervine la data acceptării situaţiei de lucrări de către beneficiar. În consecinţă, cota aplicabilă pentru întreaga contravaloare a serviciilor acceptate de beneficiar este de 24%, cota în vigoare la data faptului generator de taxă. În situaţia în care anterior emiterii situaţiei de lucrări ar fi fost emise facturi de avans cu cota de 19%, după data de 1 iulie 2010 avansurile respective se regularizează prin aplicarea cotei de 24%.
Teoretic, Finanţele au termen 30 de zile pentru elaborarea normelor metodologice pentru toate modificările aduse Codului fiscal. Însă, consultanţii fiscali au apreciat că se impune adoptarea rapidă a clarificărilor, având în vedere că schimbările operate de la începutul acestei luni sunt foarte ambigue, ceea ce le face dificil de aplicat.
Introducerea impozitului de 16% asupra tuturor veniturilor din dobânzi a bulversat sectorul bancar, stârnind diverse interpretări, iar Finanţele au încercat să aducă clarificări printr-o scrisoare a ministrului trimisă Asociaţiei Române a Băncilor. Însă, pentru a avea un suport legal, se aşteaptă publicarea normelor.
Totodată, rămân încă în ceaţă aplicarea taxelor şi a contribuţiilor suplimentare asupra remuneraţiilor PFA şi a drepturilor de autor.

Cum se aplică TVA după 1 iulie în construcţii şi leasing

Persoanele impozabile care livrează locuinţe vor aplica cota redusă de TVA de 5% inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condiţiile legale. Dacă avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei de 19% sau, după caz, de 24%, datorită neprezentării de către cumpărător a declaraţiei impuse de lege sau din alte motive obiective, la livrarea bunului imobil se pot efectua regularizările în vederea aplicării cotei de 5%, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale.

Pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plăţii în iunie 2010 se aplică cota de TVA de 19%, iar pentru rata de leasing având data scadentă pentru efectuarea plăţii în iulie 2010 se va aplica cota de TVA de 24%. Clarificarea adusă de Finanţe vizează societăţile de leasing care au încheiate contracte de leasing financiar pentru autovehicule în care se precizează un scadenţar pentru efectuarea plăţii ratelor de leasing. Firmele de leasing erau îngrijorate de posibilitatea aplicării retroactive a TVA de 24% pentru contractele în derulare.