Asigurarea obligatorie a locuinţelor: 10 întrebări şi răspunsuri

Autor: Angela Placinta 18.07.2010

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, care se aplică din data de 15 iulie, a stârnit foarte multe reacţii din partea proprietarilor de case. În următoarele şase luni peste opt milioane de proprietari de locuinţe trebuie să încheie o asigurare care costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialele din care sunt construite locuinţele respective. Dacă aveţi întrebări referitoare la asigurarea obligatorie, trimiteţi-le pe e-mail la adresa zf24@zf.ro. Timp de o săptămână, Ziarul Financiar va publica în fiecare zi 10 întrebări şi răspunsuri despre asigurarea obligatorie a locuinţelor.
1. Sunt proprietar de locuinţă. Ce trebuie să fac?
Proprietarii de locuinţe trebuie să încheie asigurarea obligatorie în maximum 6 luni de la aplicarea legii, adică până la data de 15 ianuarie 2011, în caz contrar fiind sancţionaţi de primărie cu o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Cei care au deja o asigurare facultativă trebuie să încheie poliţa obligatorie în maximum 5 zile de la expirarea celei facultative.
2.Unde poate fi încheiată asigurarea obligatorie?
Poliţa de asigurare obligatorie pentru locuinţă poate fi încheiată în orice agenţie a celor 13 asigurători membri ai PAID sau de la agenţii acestora. În zonele rurale unde asigurătorii nu au puncte de lucru aceştia vor trimite agenţi care să vândă poliţe.
3. Ce acte sunt necesare pentru încheierea poliţei?
Potrivit preşedintelui PAID, Marius Bulugea, proprietarii pot încheia această poliţă doar cu buletinul.
4. Asigurătorii au oferte standard?
Cei 13 asigurători care fac parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum - au oferte standard, preţul asigurării fiind acelaşi, de 10 sau 20 de euro pe an. Totuşi, unii asigurători ar putea vinde acest produs "la pachet" cu alte asigurări, la preţuri mai mici.
5. Pe ce mizează companiile de asigurări?
Firmele de asigurări au intrat în PAID pentru a avea acces la o bază uriaşă de clienţi: proprietarii celor peste 8,3 milioane de locuinţe din România. Asigurătorii mizează pe cross-selling, adi­că pe posibilitatea de a le vinde clienţilor - oda­tă stabilită o relaţie cu aceştia - şi alte tipuri de asigurări, pe lângă cea obligatorie.
6.Cât câştigă asigurătorul din această asigurare?
Companiile de asigurări membre ale PAID câştigă un comision de 10% din prima plătită de client, adică 1 euro în cazul poliţelor de 10 euro pe an şi 2 euro în cazul celor de 20 de euro pe an. Primele colectate de cele 13 firme de asigurări sunt transferate ulterior la PAID, companiile rămânând cu comisionul.
7. Va fi aceeaşi mobilizare de forţe de vânzare ca în cazul pensiilor private?
Perspectiva încasării de comisioane prin vânzarea unei poliţe obligatorii şi foarte simplu de explicat clientului ar putea atrage la fel de mulţi agenţi ca în campania de lansare a fondurilor de pensii private de la sfârşitul lui 2007, adică 200.000-300.000 de persoane. Deja pe internet şi pe e-mail circulă anunţuri cu titluri "Atenţie întreprinzători! O şansă de câştig oferită de stat!" prin care se încearcă atragerea de agenţi care să vândă poliţe obligatorii. Având în vedere un comision de 2 euro pe poliţă, un agent poate câştiga aproape 1.000 de euro dacă asigură apartamentele din şase blocuri (cu patru apartamente pe etaj, nouă etaje şi două scări).
8. Ce locuinţe nu pot fi asigurate?
Singurele locuinţe care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu "bulină roşie", riscul ca acestea să se prăbuşească la primul cutremur mai puternic fiind semnificativ. În rest, pot fi asigurate toate locuinţele care au fost construite în baza unor autorizaţii eliberate de autorităţile locale, înclusiv cele din zone în care inundaţiile au devenit deja o certitudine aproape în fiecare an.
9. Cât costă o asigurare facultativă pentru locuinţă?
Asigurarea obligatorie nu acoperă nici pe departe valoarea reală a locuinţei, sumele asigurate fiind foarte mici, de 10.000 sau 20.000 de euro pe an, în funcţie de tipul casei. De asemenea, prin această poliţă nu se asigură bunurile din casă. O asigurare facultativă pentru o locuinţă de 50.000 de euro, situată în Bucureşti şi construită în 1980, costă între 50 şi 100 de euro pe an.
10. Cum este cotaţia la asigurările obligatorii faţă de cele facultative?
Asigurarea obligatorie este încheiată la o cotaţie (raportul dintre prima anuală şi suma asigurată) de 0,1%. În cazul poliţelor facultative, cotaţiile practicate de asigurători sunt de 0,1%-0,2%, dar acestea acoperă mult mai multe riscuri.