Romelectro: Am aşteptat să treacă zgomotul proiectelor eoliene

Autor: Roxana Petrescu 18.07.2010

Romelectro, companie specializată în furnizarea de servicii pentru industria energetică, spune că a început angajările pentru realizarea unei noi divizii de business specializată în livrarea la cheie a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile şi nu exclude posibilitatea ca pe viitor să deţină propriul proiect de energie verde.



Compania a avut anul trecut afaceri de circa 121,5 milioane de euro şi este cunoscută pe piaţa locală pentru contractele de retehnologizare pe care le are în derulare cu marile centrale de producere a energiei din bazinul Olteniei, precum şi pentru contractele directe de achiziţie a energiei electrice pe care le-a avut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
"Înainte de această criză, investitorii îşi alegeau oportunităţile de investiţii dintr-un excel, fără a ţine seama de realităţile şi configuraţia sistemului energetic. Proiectele eoliene erau creditate cu rate de rentabilitate foarte mari. Am fost invitaţi să participăm ca investitori, dar am aşteptat să se atenueze zgomotul generat de foarte multe proiecte, majoritatea dintre ele false. Dacă va fi oportun, aceasta este o linie de afaceri pe care suntem dispuşi să intrăm", spune Cristian Pîrvulescu, director al departamentului de dezvoltare al afacerii şi cooperare internaţională din cadrul Romelectro. Până în prezent, totalitatea intenţiilor pentru construirea de parcuri eoliene însumează proiecte de circa 23.000 MW, mai mult decât capacitatea instalată a întregului sistem energetic din România. În realitate însă, acum pot fi realizate circa 10% din aceste proiecte ţinând cont de constrângerile tehnice ale sistemului de transport al energiei.

Focalizare pe energie verde
Până la a deţine propriul proiect de producere a energiei verzi, Pîrvulescu spune că firma este interesată să-şi pună pe picioare un departament care să se ocupe de realizarea acestor proiecte pentru alţi investitori.
"Vrem să ne specializăm şi în domeniul producerii de energie regenerabilă, unde ne dorim să ajungem în stadiul în care să realizăm proiecte la cheie. Am început deja să angajăm personal pentru a ne putea ocupa de toate fazele dezvoltării unui proiect, de la inginerie şi avizare până la construcţie, montaj şi punere în funcţiune. Ne interesează la un moment dat să avem şi propriile noastre proiecte pe acest segment", explică Pîrvulescu.
În prezent, compania are în derulare contracte de zeci de milioane de euro pentru retehnologizarea celor trei complexuri energetice Turceni, Craiova şi Rovinari în contextul în care acestea sunt obligate ca până în 2012 să finalizeze o serie de investiţii de mediu, altfel riscând să fie închise.
"Avem contracte de execuţie de lucrări în derulare cu toate cele trei complexuri energetice pentru realizarea proiectelor de mediu obligatorii pe care acestea le au de îndeplinit până în 2012", spune Pîrvulescu.

Scăderea tradingului
În afară de partea de proiecte energetice la cheie, Romelectro a fost cunoscut pe piaţă şi ca unul dintre cei mai importanţi traderi cu energie electrică. Din portofoliul companiei nu făceau parte clienţi finali, aceasta ocupându-se exclusiv cu exportul de energie electrică sau cu vânzarea acesteia către alţi furnizori. Romelectro se află pe lista firmelor care au reuşit să aibă contracte directe de achiziţie a energiei electrice cu producătorii de stat. Astfel, compania a luat între 2005 şi 2008 energie de la Complexul Energetic Rovinari şi în perioada 2005-2006 de la Complexul Energetic Turceni. Dacă până în 2008 comerţul cu energie electrică reprezenta jumătate din businessul Romelectro, anul trecut această activitate a avut o pondere mai mică de 10% în totalul afacerilor companiei. Reprezentanţii Romelectro spun că motivul acestei scăderi nu a fost terminarea contractelor directe cu cei doi producători de energie, ci scăderea consumului din cauza crizei.
"Ponderea tranzacţiilor cu energie în totalul cifrei de afaceri a oscilat în intervalul 2005 - 2009 între 10 şi 60% datorită fluctuaţiilor de preţuri. Nu există o corespondenţă directă cu cantităţile tranzacţionate şi mai mult, cu contractele cu cei doi producători. În plus, a variat substanţial cantitatea exportată. Ponderea afacerilor cu energie din total cifră de afaceri a evoluat astfel: în 2005, sub 60%, în 2006, sub 40%, 2007, sub 60%, 2008, sub 50%, iar în 2009, sub 10%", explică Pîrvulescu.

Trading neprofitabil
Mai mult, reprezentanţii Romelectro spun că tradingul cu energie nu este nici măcar o activitate atât de profitabilă.
"Atunci când acţionezi exclusiv ca trader pe piaţa concurenţială, comerţul cu energie electrică nu este un business cu rată de profitabilitate mare, marjele de câştig fiind situate undeva la 1-2%. A fost luată o decizie, sesizată şi la alţi furnizori, de reducere a implicării în tranzacţii cu energie electrică, decizie legată de nivelul scăzut de profitabilitate corelat în mod direct cu scăderea consumului de energie electrică în industrie şi implicit a cererii şi preţului", spune Pîrvulescu.
În ciuda acestei scăderi, compania spune că afacerile Romelectro vor depăşi uşor nivelul de anul trecut bazându-se pe contractele pe care le are în derulare.
Romelectro este controlată de omul de afaceri Viorel Gafiţa. Potrivit unor articole apărute în presa locală, Gafiţa s-ar fi aflat în cercul de prieteni ai fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu. Printre oamenii apropiaţi de Dan Ioan Popescu care au mai reuşit să-şi clădească afaceri cu energie se numără şi Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru, care a pus pe picioare două dintre cele mai cunoscute firme în comerţul cu energie: Energy Holding şi Buzmann Industries.