Criza naşte monştri - premierul ungar Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria

Ziarul Financiar 19.07.2010

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este acuzat că încearcă să impună un control strict asupra mass-media, două iniţiative ale acestuia în acest sens - criticate dur de opoziţie şi de organizaţiile de presă internaţionale - având şanse mari să fie adoptate de Parlament, scrie Washington Post citat de Mediafax.

Premierul Viktor Orban s-a folosit de larga majoritate parlamentară pe care o deţine pentru a anula o prevedere constituţională care viza evitarea monopolurilor în domeniul mass-media. Ulterior, partidul Fidesz a propus un proiect, ce urmează să fie supus la vot în iulie, care prevede fuziunea autorităţilor pentru supravegherea posturilor publice de radio şi televiziune şi crearea unui consiliu media mult mai puternic, cu rolul de supraveghere atentă a posturilor publice şi private. Preşedintele noului consiliu ar urma să fie numit direct de premierul Viktor Orban, iar restul membrilor de către partidul de guvernământ.

Nemulţumite de măsurile de austeritate, FMI şi UE închid porţile în faţa Ungariei

Potrivit opoziţiei socialiste, efectul ar fi "transformarea presei publice într-o presă de partid". Fenomenul ar fi o premieră în Europa Centrală după căderea regimurilor comuniste, notează Washington Post.