Incertitudine pentru Ungaria

Autor: Andreea Mioara Neferu 19.07.2010

Suspendarea finanţării FMI şi UE către Ungaria i-a determinat pe analişti să anunţe o serie de scenarii cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarea perioadă în ţara vecină României.

"Ungaria va fi nevoită în cele din urmă să încheie un aranjament" cu FMI şi cu UE, a declarat Zsolt Kondrat, analist al băncii MKB, pentru postul de televiziune american CNBC, scrie Portfolio.hu.

El a subliniat faptul că deocamdată, guvernul de la Budapesta poartă un dialog aproape exclusiv cu electoratul ungar. "Guvernul va scoate la suprafaţă părţile mai puţin plăcute ale măsurilor de austeritate propuse abia după alegerile municipale de pe 3 octombrie", potrivit lui Kondrat.

Un motiv clar pentru suspendarea finanţării nu a fost oferit nici până acum, însă presa a vehiculat o serie de cauze. Spre exemplu, în ciuda faptului că misiunile FMI şi UE la Budapesta au criticat dur taxarea suplimentară a băncilor, măsură prin care Ungaria speră să strângă la bugetul de stat circa 200 mld. forinţi (710 mil. euro) anul acesta şi în 2011, Kondrat crede că nu aceasta este cea mai mare problemă care a stat la baza suspendării acordului de finanţare. "Mărul discordiei" a fost deficitul pe 2011, pe care creditorii guvernului de la Budapesta l-au vrut la un nivel de sub 3% din PIB, în timp ce autorităţile ungare au insistat ca acest prag să poată fi depăşit. "Se pare că noul guvern nu a învăţat din gafele anterioare, iar pieţele nu mai sunt dispuse să mai accepte scăderea presiunilor fiscale", a explicat Timothy Ash, analist pentru Royal Bank of Scotland.

În opinia sa, riscurile majore cu care s-ar putea confrunta economia ungară sunt retrogradarea ratingurilor de către agenţiile de evaluare financiară şi pe cale de cauză-efect, o majorare a randamentelor la obligaţiunile de stat. De asemenea, este foarte probabil ca banca centrală ungară să reducă dobânda de politică monetară pentru a mai relaxa presiunile de pe piaţa valutară, în condiţiile în care forintul s-ar putea deprecia puternic în următoarea perioadă.

CE AR PUTEA URMA