Restructurarea unui credit cu restanţe costă 30 de euro la BCR

Autor: Voican Razvan 19.07.2010

BCR, cea mai mare bancă după active, percepe un comision de 30 de euro clienţilor care au acumulat restanţe la rambursarea creditelor şi solicită o rescadenţare pentru a relua plata ratelor.

Costul este justificat de bancă prin cheltuielile administrative legate de procesarea cererilor şi de "modificările propriu-zise" în sistemul informatic.

Operaţiunea de restructurare a creditului nu este gratuită nici în cazul clienţilor care solicită rescadenţarea fără să fi înregistrat întârzieri la plată până în prezent, ci doar ca o măsură de reducere a efortului financiar în contextul scăderii salariului. În acest caz, BCR cere un comision de 10 euro.

Iniţial, BCR anunţase că "rescadenţarea nu presupune costuri suplimentare pentru clienţi". De fapt, dincolo de comisionul fix, rescadenţarea implică şi un cost total mai mare prin prelungirea perioadei de-a lungul căreia clientul va avea de plătit dobânzi, împrumutul devenind mai scump pe măsură ce scadenţa se amână.

Timp de şase luni, BCR oferă posibilitatea reducerii ratelor la credite cu până la 50% prin rescadenţarea împrumuturilor, facilitate adresată în principal bugetarilor care au pierdut 25% din salarii. Teoretic, reducerea salarială ar fi valabilă până la sfârşitul anului, însă nu există nicio garanţie că nu va fi prelungită sau chiar continuată cu o scădere şi mai mare.

Până atunci, banca promite simplificarea documentaţiei solicitate clienţilor care optează pentru restructurarea unui credit şi afirmă că are un corp de peste 700 de consilieri pregătiţi să discute soluţii de reeşalonare a creditelor pe care clienţii nu le mai pot rambursa conform graficului iniţial.

"În perioda următoare ne aşteptăm la un număr crescut de solicitări de sprijin venite din partea clienţilor nostri afectaţi de diminuarea veniturilor lunare, în special angajaţii din sectorul public", a declarat Ştefan Coroianu, directorul diviziei credite de retail din BCR. El spune că oferta de reducere a ratelor lunare cu până la 50% timp de şase luni se adresează inclusiv clienţilor care anticipează că vor avea dificultăţi la rambursare, astfel încât să nu ajungă să acumuleze restanţe şi penalizări.

În luna mai, după anunţarea măsurii de reducere a salariilor din sectorul bugetar cu 25%, Dominic Bruynseels, CEO al BCR, estima că reducerea veniturilor le va lăsa loc clienţilor pentru a continua să-şi achite ratele şi nu vor fi necesare provizioane suplimentare importante, considerând că această soluţie este mai bună decât concedierile.