Atenţia investitorilor se îndreaptă către rezultatele companiilor europene

Autor: Vlad Anastasiu 19.07.2010

Bursa locală a închis prima şedinţă din această săptămână în scădere, însă indicii au marcat variaţii reduse, cea mai mare corecţie din piaţă fiind consemnată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI, care au coborât cu aproape 0,8% faţă de ultima cotaţie, la nivelul de 20.730 de puncte. A doua cea mai mare scădere din piaţă a fost consemnată de indicele energetic, BET-NG, care a pierdut peste 0,6%, în timp ce indicele BET, principalul indicator local, a coborât cu peste 0,5%. Valoarea transferurilor a fost în continuare redusă, de doar 2,4 mil. euro, în timp ce volumul de tranzacţionare nu a depăşit nivelul de 7 milioane de titluri.

"Investitorii aşteaptă în continuare informaţii clare cu privire la traiectoria pieţelor externe, în special pieţele europene, care se păstrează pe un trend descendent pe termen scurt. Dacă în urma rezultatelor financiare de pe piaţa americană, bursa locală nu a reacţionat prea puternic, investitorii ar putea aştepta rezultatele testului de stres referitor la băncile europene. Sunt informaţii care ar putea să influenţeze piaţa şi în urma cărora să vedem o evoluţie ceva mai clară a bursei", a declarat Gabriel Aldea, broker în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare corecţie la categoria SIF-uri a fost consemnată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 1,6% faţă de cotaţia de vineri, coborând sub pragul de 0,5 lei/unitate, în top urmând acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 1,5% faţă de cotaţia de vineri. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 2,1 mil. lei.

"În perioada următoare, piaţa locală va urma cel mai probabil acelaşi scenariu. O evoluţie laterală, cu o volatilitate nu foarte mare. O astfel de evoluţie poate fi întreruptă doar dacă pe pieţele externe vom vedea evenimente ieşite din comun", a adăugat Aldea.

Corecţia din sectorul energetic a fost dată în principal de scăderile consemnate de titlurile celor două societăţi naţionale de utilităţi, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), de 1,2% şi respectiv 0,6% faţă de cotaţiile de referinţă de vineri. Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborât ieri cu doar 0,3% faţă de referinţă.

"Este posibil ca şi raportările financiare ale companiilor locale să influenţeze piaţa în perioada următoare, în condiţiile în care până la sfârşitul lunii sunt aşteptate rezultatele pentru trimestrul doi. Cu toate acestea, nu cred că aceste informaţii vor aduce o schimbare semnificativă în piaţă", a continuat Aldea.

La începutul lunii viitoare sunt aşteptate raportările financiare pentru Petrom şi BRD Groupe Société Générale.

Titlurile BRD au pierdut ieri peste 0,9% faţă de referinţă, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu aproape 0,7%, la preţul de 1,44 lei/unitate.

"Nu cred că putem vorbi despre pierderea răbdării pentru investitori şi de ieşiri şi marcări de profit. Toate acestea s-au realizat la începutul acestui trend. Acum vorbim doar despre o stare de aşteptare din partea investitorilor, pentru semnale mai clare în ceea ce priveşte evoluţiile externe", a încheiat Aldea.

De urmărit astăzi