Cum au ajuns românii să renunţe la vile de peste 100.000 de euro în favoarea băncilor

Autor: Cristi Moga 19.07.2010

Cel puţin zece vile de peste 100.000 de euro fiecare sunt scoase la vânzare în aceste zile de către bănci, ca urmare a executării silite a persoanelor sau firmelor care nu şi-au mai achitat ratele la credite, pe fondul crizei financiare.

"Firma a avut probleme cu plăţile şi a pierdut câteva contracte. Din câte ştiu, împrumutul de la Alpha a fost luat pentru achiziţia unei case", spune Suzana Duţu, un contabil care a lucrat cu firma Pan Car Translogistic pentru realizarea unor operaţiuni la Registrul Comerţului. Firma de transport, controlată de Şofan Florea şi Şofan Manuela, a fost executată de către Alpha Bank pentru neplata unei datorii, urmând ca o casă cu etaj şi o suprafaţă de aproape 200 mp de pe strada Aurel Perşu din Bucureşti să fie scoasă la licitaţie la începutul lunii august, pentru un preţ de pornire de 882.000 lei (210.000 euro).

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, afacerile firmei au scăzut de circa opt ori în 2008, până la 355.000 de lei (100.000 de euro), după ce firma avea în 2006 contracte anuale de 250.000 de euro cu firmele M.J. Mallis şi Cream Line România. Reprezentanţii Pan Car Translogistic nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

O altă casă de peste 100.000 de euro ajunsă în portofoliul băncilor se află pe strada Petre Ispirescu din Bucureşti, unde funcţiona sediul firmei Pharmablu Farmacie, intrată în faliment. Farmexim, Ropharma sau Imedica au solicitat intrarea în insolvenţă a firmei, falimentul fiind pronunţat la începutul acestui an. În prezent, firma Lider - Lichidare şi Reorganizare, lichidatorul Pharmablu Farmacie, a scos la licitaţie imobilul de pe strada Petre Ispirescu, constând în teren cu o suprafaţă de 170 de metri pătraţi şi o construcţie cu o suprafaţă construită la sol de 92 mp şi cu un etaj la care se află un hol, o cameră şi o terasă. Preţul solicitat pentru această proprietate? 583.535 lei plus TVA, aproximativ 170.000 de euro, cu tot cu TVA, licitaţia urmând să aibă loc pe 12 august.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma era controlată de către Joseph Agyemang, un om de afaceri de origine ghaneză de 24 de ani, care nu a putut fi contactat pentru comentarii. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, Pharmablu Farmacie a înregistrat în 2008 afaceri de 0,9 mil. euro cu 27 de angajaţi. Competiţia pe piaţa farmaciilor este însă extrem de puternică, iar lanţurile mari, care au şi activitate de distribuţie, au rezistat mai bine în această perioadă.

Site-urile băncilor sunt pline de proprietăţi scoase la vânzare ca urmare a executării garanţiilor.