Brokerii speră ca rezultatele companiilor să readucă investitorii pe Bursă

Autor: Vlad Anastasiu 20.07.2010

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în scădere pentru a doua zi consecutiv, indicele BET coborând cu 0,7% faţă de referinţă, fiind foarte aproape de minimele din acest an de 4.800 de puncte. Indicele BET-FI a înregistrat cea mai mare corecţie din piaţă, de 1,7% faţă de nivelul de referinţă de luni. Cea mai mare scădere la această categorie a fost consemnată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut peste 2,4%.

"Investitorii sunt nehotărâţi şi dezamăgiţi de planul intern de redresare economică şi se manifestă ca atare. Sunt extrem de precauţi şi nici chiar speculatorii care au avut condiţii bune în piaţă pentru randamente ceva mai mari nu au intrat la cumpărare. În general, luna iulie este o lună mai proastă pentru Bursă şi doar evoluţiile externe mai dau o linie de evoluţie pentru piaţa locală", a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere EstInvest.

Lichiditatea pieţei s-a ridicat la doar 1,5 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care abia a depăşit nivelul de 11 milioane de acţiuni. Cel mai mare rulaj din piaţă l-au înregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 2,1 mil. lei, însă au pierdut 1,6% faţă de nivelul de luni.

"Investitorii nu caută să se prindă de o anumită evoluţie ci caută lichiditate. Indiferent dacă piaţa urcă sau scade, atâta timp cât există volume ceva mai mari, care să crească lichiditatea pieţei, reintră şi investitorii. Este greu de determinat un trend pentru următoarele săptămâni, la nivelul actual al lichidităţii", a adăugat Murgoci.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au continuat şi ieri evoluţia negativă, cu scăderi de 0,9% şi respectiv 1,4% faţă de referinţă. Titlurile societăţii de intermediere Broker Cluj (BRK) au pierdut aproape 2,5%, fiind cea mai mare corecţie din sectorul financiar.

În sectorul energetic, scăderea indicelui de profil a fost determinată în principal de corecţiile OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL), de 0,6% fiecare. Titlurile societăţii naţionale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au reuşit să închidă pe plus, cu un avans de 0,8% faţă de referinţă.

Companiile de construcţii utilitare Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI) au închis, de asemenea, în scădere, cu corecţii de 0,9% şi respectiv 2% faţă de cotaţia de luni.

"Este posibil ca odată cu începutul lunii viitoare, pe măsură ce companiile vor începe să publice rezultatele semestriale şi trimestriale, să vedem o creştere a volatilităţii în piaţă şi chiar a lichidităţii", a continuat Murgoci.

Şi companiile din sectorul chimic au înregistrat scăderi, titlurile Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) şi Amonil Slobozia (AMO) coborând cu 2,5% şi respectiv 2,3% faţă de cotaţiile de luni.

De asemenea, şi societăţile din sectorul farma au înregistrat pierderi, cea mai mare scădere din sector fiind consemnată de titlurile Biofarm Bucureşti (BIO), care au pierdut peste 1,1%.

Pe extern, pieţele europene au evoluat în cea mai mare parte a zilei de ieri în scădere, cea mai mare corecţie din regiune fiind consemnată de indicele francez CAC40, care cu două ore înainte de închidere cobora cu aproape 1,3% faţă de referinţă.

De urmărit astăzi