Lazea, BNR: Soluţia dezechilibrului bugetar este ca fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul său

Ziarul Financiar 21.07.2010

Rezolvarea deficitului structural al sistemului de asigurări sociale poate fi rezolvată doar prin modificarea comportamentului fiecărui cetăţean, care trebuie să ţşi asume responsabilitatea pentru viitorul său, respectiv să contribuie şi la sisteme private de pensii sau sănătate, este de părere Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.

"Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale este în România mai mare decât media europeană, cu toate acestea banii nu ajung nici pentru pensii, nici pentru sănătate. Sunt două explicaţii - unii nu plătesc, dar şi pentru că în alte ţări există în mod complementar la ce oferă statul sistemele private. Soluţia e ca fiecare să îşi asume răspunderea pentru viitorul său şi să suplimenteze cu plasamente în sistemele private", a spus Lazea, precizând că aceasta reprezintă o opinie personală şi nu poziţia oficială a băncii centrale.

Lazea a arătat că între 2004 şi 2008 creşterea salariilor în domeniul public a fost de 150%, depăşind astfel dinamica Produsul Intern Brut, care a urcat cu 130%, un ritm nesustenabil prin comparaţie cu majorarea de 30% din precedenţii patru ani. "Cheltuielile cu salariile au urcat de la 5 miliarde de euro la 14 miliarde de euro, respectiv de la 8,1% la 10% din PIB. Rezultă un deficit nefinanţat de aproximativ 2% din PIB", spune Lazea.

În paralel, raportul dintre pensia medie şi salariul mediu brut a urcat de la 30,6% în 2005 la 37,9% în 2009. "Bugetul asigurărilor de stat a înregistrat de facto un deficit suplimentar care a trebuit săfie finanţat de la bugetul de stat", notează Lazea.