18 bănci prezente în România sunt supuse testelor de stres

Autor: Cristina Roşca 21.07.2010

Sistemul bancar european este în focuri pentru că mai este o singură zi până când se vor publica rezultatele testelor de stres. Dintre cele 91 de bănci testate la nivel de Uniune Europeană, care reprezintă 65% din sistemul bancar comunitar, 18 sunt prezente pe piaţa din România. Erste Bank şi Société Générale, băncile-mamă ale celor mai mari doi jucători locali, BCR şi respectiv BRD, se află pe listă. Al treilea jucător local după cota de piaţă, Volksbank, a scăpat de acest "examen".

Autorităţile europene nu au ales însă să testeze şi un creditor cu capital majoritar sau exclusiv românesc, cum este cazul CEC. Băncile selectate sunt din 21 de ţări. Din regiune vor fi testate bănci din Ungaria şi Polonia. Cei doi creditori maghiari sunt OTP, prezent şi pe piaţa locală, şi FHB Jelzalogbank Nyilvanosan Mukodo. Din Polonia, cea mai mare economie din regiune şi singura care a reuşit să nu intre în recesiune, a fost aleasă banca PKO.

Germania şi Spania, în fruntea plutonului

Cele mai multe nume de pe listă provin din Germania, 14, şi din Spania, circa o treime, respectiv 27.

În cazul Spaniei numărul mare se explică prin faptul că sistemul bancar a fost puternic afectat de criza de pe piaţa imobiliară şi de criza datoriilor care macină economia iberică din temelii.

Deşi au fost create pentru a restaura încrederea în sistemul bancar, puternic afectat de criza datoriilor suverane, există posibilitatea ca unii jucători să pice testele. Cel mai des s-au vehiculat numele băncilor regionale din Germania şi al creditorilor spanioli.

Un exemplu concret în acest sens este Hypo Real Estate, un creditor german naţionalizat. Potrivit unor surse apropiate, testele ar putea evidenţia că banca are capital insuficient pentru a face faţă unor situaţii dificile. Cu toate acestea, liderii politici au oferit asigurări în ultimele săptămâni potrivit cărora băncile vor trece testele. Analiştii şi economiştii nu s-au lăsat însă convinşi.

Dacă rezultatele sunt însă credibile, minoritatea băncilor maladive va fi separată de majoritatea alcătuită din instituţii sănătoase. Astfel, băncile vor fi mai dispuse să se împrumute reciproc.

Decizia testării băncilor a fost adoptată în luna iunie. Lista cuprinde iniţial 25 de nume mari. Rezultatele urmau a fi făcute publice pentru a asigura transparenţa în sistem. Lista a fost ulterior completată, fiind incluşi şi unii creditori mai mici, care ar putea avea probleme la capitolul capital de bază.

Lipsesc detaliile

În condiţiile în care nu au fost oferite foarte multe detalii privind aceste teste, au apărut discuţii privind transparenţa procesului şi au început să se creioneze mai multe scenarii.

Potrivit unuia dintre acestea, băncile vor fi nevoite să publice pierderile estimate de pe urma titlurilor de stat pe care le deţin, precum şi "alte pierderi care le-ar putea dezechiliba bilanţurile" şi care au în spate criza datoriilor, potrivit unui document al comitetului european al supraveghetorilor din sistemul bancar.

Potrivit regulilor din contabilitate, băncile trebuie să îşi ajusteze valoarea obligaţiunilor suverane înscrise în bilanţ în funcţie de preţurile de pe piaţă, a spus Konrad Becker, analist financiar la Merck Finck din München. Pentru titlurile guvernamentale deţinute, creditorii trebuie să reducă valoarea contabilă a activelor doar dacă există îndoieli serioase că statul nu îşi va putea îndeplini obligaţiile corespunzător, a spus el.