Trio la export: Jucu, Mioveni şi Năvodari

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2010

Loganurile fabricate de Dacia la Piteşti, telefoanele ieşite pe poarta unităţii Nokia de la Jucu (Cluj) şi carburanţii produşi la Rafinăria Petromidia din Năvodari sunt cele mai bine vândute produse fabricate local pe pieţele externe, potrivit topului primilor 20 de exportatori realizat de către Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) pentru perioada ianuarie-aprilie 2010.

În primele patru luni ale anului, valoarea exporturilor a fost de 10,8 mld. euro, cu 23% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, primii 100 de exportatori asigurând mai bine de jumătate din această sumă. Printre aceştia, numai patru firme sunt fie de stat, fie deţinute de antreprenori români şi anume Hidroelectrica, Oltchim, Interagro şi Compa Sibiu.

"Am observat mai multe modificări în această perioadă. Astfel, industrii tradiţionale cum ar fi cea petrolieră sau metalurgică au cedat locul unor companii precum Nokia sau celor care produc componente auto. Pentru prima dată am avut în topul primilor 100 de exportatori companii farmaceutice. Şantierele navale merg bine", spune Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR.