Boc: Noile impozite, inclusiv la drepturi de autor, pentru un sistem de pensii care nu se autosusţine

Ziarul Financiar 22.07.2010

Premierul Boc a declarat că lărgirea impozitării, inclusiv la persoane plătite cu drepturi de autor, este necesară pentru sprijinirea unui sistem public de pensii care nu se poate autosusţine, arătând că nu pot fi acordate excepţii chiar dacă majoritatea jurnaliştilor contribuie la pensii private, informează Mediafax.

Atenţionat miercuri seara, într-o emisiune a postului public de televiziune, că i se reproşează inclusiv din partea mediului de afaceri că nu stimulează munca şi că se taxează prea mult, prin introducerea CAS pe drepturi de autor, premierul a susţinut că nu a făcut nimic suplimentar decât că a încercat să impună în România principiul că orice sursă de venit se impozitează.

"Ne plângem că nu avem o sănătate bună, că nu avem un sistem de pensii sustenabil, dar la sănătate aproximativ 10 milioane de oameni sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări de sănătate. Ne plângem că nu avem bani suficienţi să plătim pensiile, dar avem excepţii în toată linia cu privire la plata contribuţiilor de tot felul. Atunci s-a decis lărgirea bazei de impozitare, ca toţi cei care au un venit - cu protejarea, de exemplu, în cazul drepturilor de autor a acelora care sunt autori cu adevărat şi creează, nu acelora care sunt şi şoferi, şi măturători într-o instituţie - să beneficieze de o asemenea prevedere. Deci, practic, prin ceea ce facem noi doar încercăm să aplicăm aceste lucruri, şi anume facilităţile pentru cei care au drept de autori pentru aceia care cu adevărat sunt creatori în domeniile artă, cinematografie, teatru", a spus Boc. Citiţi mai multe despre declaraţiile făcute de premier cu privire la noile impozite pe www.mediafax.ro.