Rezultatele slabe pun presiune mai mare pe şefii Nokia

Autor: Magraon Andreea 22.07.2010

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a obţinut în al doilea trimestru un profit de 227 mil. euro, în scădere cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce a crescut presiunile asupra şefului companiei, Olli-Pekka Kallasvuo, care ar putea fi înlocuit, relatează Bloomberg.

Analiştii estimaseră un profit de 285 mil. euro. Vânzările companiei finlandeze au crescut la 10 mld. euro. Lui Kallasvuo i se reproşează că nu a lansat, de când a fost numit CEO în urmă cu patru ani, niciun telefon care să fie concurent iPhone, telefonul mobil produs de Apple, unul dintre cele mai vândute terminale mobile din lume. Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu 60 mld. euro de la lansarea iPhone în 2007. Presa internaţională a scris că Nokia caută înlocuitorul pentru actualul CEO. "Nokia are nevoie de schimbări strategice pentru a rezolva aceste probleme, pe care le-ar putea implementa între şase luni şi un an", a declarat Patrick Standaert, analist la grupul financiar american Morgan Stanley.

Kallasvuo a declarat pentru presa americană că speculaţii cu privire la înlocuirea sa trebuie să înceteze deoarece afectează imaginea companiei. "Au existat multe speculaţii cu privire la mine şi poziţia mea în ultimele săptămâni care nu sunt bune pentru Nokia", a spus el.

Potrivit companiei de cercetare Gar tner, vânzările de smartphone-uri au cres cut cu 50% în primul trimestru al an u lui. În aceeaşi perioadă vânzările de smart phone-uri Nokia au scăzut cu 4%. Com pa nia finlandeză are o cotă de 40% pe pia ţa mondială a telefoanelor mobile, însă do minaţia grupului finlandez este în prezent asigurată de modelele mai puţin com plexe, ieftine, cu marje de profit limitate. Nokia are în România o fabrică la Jucu, judeţul Cluj, unde peste 4.000 de angajaţi asamblează telefoane pentru export. Finlandezii au obţinut anul trecut un profit de 37,6 mil. euro, la afaceri de 1,027 mld. euro în România.

Despre Nokia