Verdictul de la Bruxelles: Marile bănci străine îşi pot reduce expunerile cu 5% (UPDATE)

Autor: Razvan Voican 22.07.2010

FMI şi Comisia Europeană şi-au dat acordul ca primele nouă bănci străine prezente în România să-şi poată reduce expunerile până la 95% din nivelul înregistrat la sfârşitul lunii martie 2009.

Reprezentanţii celor două instituţii s-au întâlnit astăzi la Bruxelles cu oficiali ai Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus. Au participat şi oficiali din BNR şi Ministerul Finanţelor, fiind a patra reuniune în această formulă.

Concluzia a fost că la sfârşitul lunii iunie 2010 expunerile băncilor menţionate erau în mare măsură menţinute la nivelul din martie 2009, iar solvabilitatea filialelor locale a fost menţinută la peste 10%.

Băncile străine şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România, iar unele au informat chiar că intenţionează să-şi mărească expunerile, în pofida relaxării cu 5% permise de Fond şi CE, în condiţiile în care sesizează un început de recuperare a activităţii economice.

Luni, începe la Bucureşti o nouă rundă de evaluări ale politicilor economice ale României, misiunile de experţi ai FMI şi UE urmând să aibă discuţii cu autorităţile până pe 4 august.

Expunerile băncilor reprezintă totalitatea surselor de finanţare externe atrase de băncile respective pentru susţinerea activităţii în România.