Românii renunţă la bon fiscal pentru a cumpăra alimentele mai ieftin

Autor: Cristina Stoian 22.07.2010

Vânzările de alimente au scăzut cu 10% luna aceasta, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, potrivit producătorilor care estimează că tendinţa se va accentua până la 15%-20%.



"Sunt de fapt vânzări nedeclarate pentru care nu se plăteşte TVA, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o evaziune de 80%. Nu cred că pentru 0,1 lei, cu cât s-a scumpit pâinea, oamenii au renunţat să mai cumpere pâine, cred că preferă să ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piaţa neagră", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Şi retailerii mari acuză alimentarea pieţei negre în acest an. "Piaţa gri a crescut în acest an. Consumatorii spun că merg mai frecvent în pieţele agroalimentare şi în magazinele mici de cartier, dar aceste creşteri nu se văd în statisticile oficiale pentru că se duc în zona evaziunii fiscale", a declarat Filip Cristescu, directorul operaţional al Billa România, cea mai mare reţea de supermarketuri de pe piaţă şi vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

Din ce în ce mai multe magazine de cartier au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră şi nu mai acordă bon fiscal, după cum afirmă Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

"Magazinele de proximitate nu mai oferă bon fiscal. Altfel nu fac faţă majorării de TVA. Credeam că dacă intrăm în comunitatea europeană dispare piaţa neagră. N-a fost aşa. În schimb am preluat-o şi pe-a lor", susţine şeful patronatului Romalimenta.

Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la un nivel de 5%, cel puţin pentru produsele de bază, dar solicitarea a rămas fără răspuns.

La începutul lui 2010, patronatele din industria agricolă şi alimentară au propus ministrului agriculturii o aplicare inversă a TVA. Prin această măsură, firmele din lanţul transformării grâului în pâine, de exemplu, nu ar mai fi plătit TVA la achiziţie, pentru ca statul să nu fie fraudat cu recuperările de TVA cerute de companii care cumpărau fără acte de la ţărani grâul.

În prezent, Comisia Europeană a respins cererea făcută de România în ceea ce priveşte aplicarea inversă a taxării în sectorul agricol şi alimentar.

"Sebastian Vlădescu mi-a spus să vorbim la trecut despre taxarea inversă, pentru că România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană. Reducerea TVA pentru alimentele de bază nu mai are loc, taxarea inversă nu se mai aplică, organizaţiile de control ale gărzilor financiare şi ANAF se reduc serios. S-a lăsat astfel cale liberă evaziunii fiscale, care este aproape legalizată", este de părere Popescu.

Evaziunea fiscală are loc începând de la producător, mulţi preferând să-şi vândă marfa fără acte imediat după recoltare. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea grupurilor de producători recunoscute la nivel local, 106 la număr, nu funcţionează sau se preocupă serios să-şi regândească afacerea.

"Cum să se asocieze ţăranii dacă tot ce vând prin intermediul grupului vând cu TVA? Fiecare preferă să vândă singur, la poarta casei sau la piaţă pentru că atunci nu mai trebuie să vândă cu TVA", afirmă Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Agricole Muntenia. Fermele de porci din cadrul Cooperativei Agricole Muntenia se confruntă de asemenea cu situaţii în care preţul scade dramatic din cauza tirurilor venite intracomunitar, care nu plătesc TVA. "Degeaba am investit 800.000 de euro într-o fermă de porci, pentru că în fiecare zi intră camioane cu porci din Ungaria, cu destinaţia Bulgaria, se opresc la noi, îi abatorizează şi îi vând, câştigul lor zilnic ajungând la 7.000 de euro. Eu cresc animalele 4 luni şi când vreau să-i vând preţul este mic pentru că târgul este plin cu camioane cu porci", informează Lungu.