Tot mai mulţi români visează să muncească în străinătate

Ziarul Financiar 22.07.2010

Aproape 70.000 de români au obţinut contracte de muncă în străinătate în perioada ianuarie-mai 2010, prin intermediul reţelei de cooperare între serviciile publice de ocupare europeană, Eures.

Este vorba însă despre lucrătorii români aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În realitate, numărul românilor care au plecat din ţară pentru a munci în străinătate este mult mai mare. Cei care au ales reţeaua Eures au emigrat în ţări precum Spania, Danemarca, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Cipru şi Suedia.

Principalele ocupaţii oferite pentru lucrătorii români au fost au vizat în special activităţile care nu necesita calificare, precum muncitori necalificţai în agricultură, sudori, îngrijitoare copii, lucrători în domeniul serviciilor şi al silviculturii.

În 2009, topul destinaţiilor pentru emigranţii români a fost dominat tot de Spania, Danemarca şi Marea Britanie, cu locuri de muncă în agricultură, construcţii, hoteluri şi restaurante. Tot în 2009, lucrătorii români au obţinut contracte şi în alte ţăari, cum ar fi Italia, Finlanda, Suedia şi Cipru, în domenii precum transporturile, turismul, servicii de curăţenie, silvicultură şi medicină.

Citiţi mai multe despre piaţa forţei de muncă din România pe www.businessmagazin.ro.