Companiile străine spun că investiţiile vor scădea în 2010, autorităţile mizează pe stagnare

Ziarul Financiar 23.07.2010

Investiţiile străine directe atrase de România în acest an vor fi sub cele de anul trecut, datele din primele şase luni indicând încă o recesiune, estimează reprezentanţii investitorilor străini, prognoză contrazisă de autorităţi, care mizează pe atragerea unui flux cel puţin egal cu cel din 2009, informează Mediafax Business.

"Deşi pe plan internaţional există o uşoară revenire în 2010, situaţia economică din România nu a fost atât de favorabilă pentru investiţii. Estimările noastre sunt mai puţin optimiste. Nivelul de anul trecut nu va fi realizat. Deşi toate estimările arătau o revenire a creşterii economice, cele şase luni de până acum dovedesc că România este încă în recesiune şi cel mai probabil că până la sfârşitul anului nu vom avea o creştere pozitivă, ci una negativă, de 1-1,5%", a declarat, vineri, Doina Ciomag, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la lansarea raportului mondial al investiţiilor 2010 realizat de UNCTAD.

Potrivit raportului UNCTAD prezentat vineri la Bucureşti de Centrul de Informare al Organizaţiei Naţiunilor Unite, România a atras anul trecut investiţii străine directe de 6,329 miliarde de dolari, cu 54% sub nivelul din 2008. Cu toate acestea, România a ocupat poziţia secundă în grupul ţărilor nou intrate în Uniunea Europeană, după Polonia, şi locul 15 dintre cele 27 state membre UE.

Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor spun că România rămâne o destinaţie preferată de investitorii străini, oferind o serie de avantaje competitive.

"Trendul înregistat de la lună la lună de investiţiile străine permite să spunem că putem atinge măcar valoarea din 2009. Ritmul de scădere s-a redus de la lună la lună, începând cu ianuarie", a declarat Sorin Vasilescu, director pentru investiţii străine la Centrul Român pentru Comerţ şi Investiţii Străine, din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.