Şapte bănci au eşuat testul de stres al Uniunii Europene. ATEbank, prezentă şi pe piaţa românească, nu a reuşit să treacă testul. Instituţiile vor avea nevoie de recapitalizări

Ziarul Financiar 23.07.2010

Şapte bănci europene nu au fost considerate îndeajuns de puternice pentru a face faţă unei alte recesiuni acestea având nevoie de încă 3,5 miliarde euro, arată testul de stres al băncilor, elaborat de Comitetul European de Supraveghere Bancară.

Cinci dintre băncile regionale ale Spaniei se numără printre instituţiile care au eşuat la acest test, fiind necesară o recapitalizare a acestora pentru grăbirea restructurării sectorului financiar, conform Reuters.

Testul a arătat că şi bănci din Germania şi Grecia au nevoie de restructurare, Hypo Real Estate, deţinută de statul german şi ATEbank, deţinută de Grecia, nereuşind să treacă testul de stres.

ATEbank este o bancă care are filiale şi în România, pe plan local fiind un jucător de talie mică. Testul a arătat că banca grecească va avea nevoie de un capital suplimentar de 242,6 milione euro, pentru a se putea conforma scenariului celui mai grav. "Banca va acţiona pentru o creştere a capitalului pentru a acoperi necesarul adecvat de capital", au declarat purtătorii de cuvânt ai băncii. Guvernul elen a anunţat că este dispus să ia parte la majorarea de capital: "Ministerul de Finanţe, în calitate de acţionar majoritar al băncii, doreşte să întărească adecvarea capitalului, participând la o majorare de capital după ce va primi aprobarea Comisiei Europene", se arată într-un comunicat al guvernului elen, citat de Reuters. O sursă din cadrul băncii a declarat anterior anunţului rezultatelor testului de stres că banca urmăreşte să îşi mărească capitalul social cu 250 milioane euro.

Filiala locală a obtinut in primul trimestru un profit net de 0,2 mil. euro, dupa ce in perioada similara a anului trecut se confruntase cu o pierdere de 1,2 mil. euro. Profitul, calculat conform standardelor internationale de raportare financiara, a fost alimentat de dublarea castigurilor din operatiuni, care a urcat la 6,3 mil. euro, potrivit informatiilor publicate de ATE Bank la Atena. Diferenta dintre profitul operational si cel net este data in mare parte de cheltuielile cu provizioanele, insa grupul elen nu a publicat aceste detalii. Activele ATE Bank in Romania au urcat cu 17 mil. euro in primul trimestru, pana la 353 mil. euro.

Testul realizat de BCE a fost realizat pe 91 de bănci, prin el analizându-se în ce măsură pot băncile să facă faţă unei posibile recesiuni şi pierderilor înregistrate de obligaţiunile emise de ţările membre ale zonei euro.