Premierul încurajează românii să ceară bonuri fiscale la achiziţii promiţând deduceri fiscale

Ziarul Financiar 24.07.2010

Emil Boc a declarat că se lucrează la un proiect de lege care să permită o serie de deduceri fiscale pentru românii care cer şi păstrează bonurile fiscale obţinute în urma achiziţiei de produse sau servicii. Premierul a dat drept exemplu achiziţiile de produse şi servicii pentru reabilitarea locuinţelor, amintind faptul că în acest sector este prezentă o evaziune fiscală de mare amploare.

"Vrem să punem în practică, prin modificările propuse la începutul toamnei la Codul Fiscal, astfel încât să beneficieze de bonificaţii cetăţenii care îşi realizează amenajări ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scădea din impozitul pe care îl au de plătit. De asemenea, o măsură avută în vedere este ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani, pentru a-i încuraja să ceară bonuri fiscale pentru produse care se cumpără în România, de la pâine până la lucruri foarte scumpe şi de folosinţă medie sau îndelungată ori de lucrări", a spus Boc.

Acesta a refuzat să ofere mai multe detalii legate de modalitatea de rambursare.

O astfel de măsură a fost adoptată şi de guvernul Greciei. Pentru descurajarea evaziunii fiscale, guvernul elen a decis să ceară cetăţenilor dovedirea faptului că au cheltuit cel puţin 30% din sumele declarate, aceştia urmând să beneficieze de scutirea de la impozitere pentru 12.000 de euro din veniturile anuale.

În urma acestei decizii, guvernul de la Atena a anunţat că veniturile din TVA au crescut cu 7,8% în aprilie, în comparaţie cu aceeaşi lună din 2009. Conform Le Monde, economia subterană din Grecia ar reprezenta cel puţin 35% din PIB.

Sursa video: www.stirileprotv.ro