Brokerii: Lichiditatea s-ar putea menţine ridicată în prima parte a săptămânii

Autor: Vlad Anastasiu 25.07.2010

Brokerii cred că lichiditatea din prima parte a săptămânii s-ar putea păstra ridicată, însă nu la acelaşi nivel ca şi cel de vineri, când rulajul pieţei a depăşit nivelul de 5,7 mil. euro, fiind cel mai mare rulaj de la începutul lunii. Cu toate acestea, brokerii apreciază creşterea lichidităţii ca fiind o evoluţie anormală, care nu are la bază vreun eveniment nou sau vreo informaţie financiară şi care cu greu mai poate fi repetată în următoarea perioadă.
"Vineri a fost o situaţie anormală aş putea zice, în condiţiile în care în piaţă nu a apărut nicio informaţie nouă sau vreun eveniment pozitiv care să urce atât de mult nivelul lichidităţii în piaţă. Nici tehnic nu erau motive ca lichiditatea să urce atât. Mai degrabă a fost o explozie din partea investitorilor, după atâtea săptămâni în care piaţa aproape a stat pe loc, în încercarea de a mai mişca puţin piaţa", a declarat Adrian Ciudin, directorul de operaţiuni din cadrul societăţii de intermediere Carpatica Invest. SIF-urile, grupate sub BET-FI, au înregistrat vineri cel mai mare avans din piaţă, de peste 2,3% faţă de referinţă, cea mai mare creştere la această categorie fiind consemnată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu peste 4,7% faţă de cotaţia de referinţă, la preţul de 1,11 lei/unitate. Cel mai mare rulaj la categoria SIF-uri a fost consemnat şi de această dată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 7,7 mil. lei, în timp ce cotaţia acţiunilor a urcat cu aproape 1,6% faţă de referinţă, la preţul de 1,28 lei/unitate.
Restul indicilor, respectiv BET, care redă evoluţia celor mai lichide zece titluri din piaţă, şi indicele energetic BET-NG au înregistrat evoluţii modeste, cu aprecieri de doar 0,7% şi respectiv 0,9% faţă de referinţă. "Faptul că indicele american Dow Jones a închis cu un avans destul de considerabil, de 200 de puncte în şedinţa precedentă, ar putea fi un catalizator pentru creşterea lichidităţii de vineri. Astfel mă aştept ca şi în şedinţa de luni (astăzi - n. red.) şi marţi să vedem în piaţă în continuare o lichiditate ridicată, dar sub nivelul celei de vineri", a adăugat Ciudin.
În sectorul financiar, titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) nu au înregistrat aprecieri însemnate, de maximum 0,7%, o creştere similară fiind consemnată şi de titlurile Bursei (BVB), care au urcat cu aproape 0,8% faţă de cotaţia de referinţă. Acţiunile SSIF Broker (BRK) au urcat cu aproape 0,7%, la preţul de 0,29 lei/unitate.
În sectorul energetic, aprecierea pe indicele de profil a fost susţinută în principal de titlurile celor două societăţi naţionale de utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), care au urcat cu 1,3% şi respectiv 2,5% faţă de referinţă, însă pe rulaje modeste. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SMP) au închis pentru a doua oară consecutiv în staţionare, la preţul de 0,304 lei/ unitate.
"Cel mai devreme mă aştept ca din a doua jumătate a lui august să vedem mişcări ceva mai importante în piaţă. Până atunci nu văd să existe alte eve-nimente care să mişte piaţa. Majorarea pragului de deţinere este de mult ieşită din discuţie, iar în ultima perioadă se vehiculează acordarea de dividende la Fondul Proprietatea, însă nimic sigur. Cu siguranţă însă, dacă pe extern principalele pieţe internaţionale vor continua să urce cu câte 200 de puncte pe şedinţă, o să vedem aprecieri serioase şi pe piaţa locală", a încheiat Ciudin.

De urmarit astazi