Grecia primeşte încă 9 mld. de euro de la UE şi FMI

Autor: Catalina Apostoiu 25.07.2010

Grecia va primi a doua tranşă din fondurile de susţinere ce i-au fost acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional după ce a întrunit condiţiile stabilite în cadrul planului de austeritate adoptat, a anunţat ministrul de finanţe al ţării, conform Financial Times. Valoarea tranşei este de 9 miliarde de euro.
Oficiali ai UE, FMI şi BCE se vor afla astăzi în Atena pentru a verifica dacă Grecia îşi respectă promisiunile făcute pentru a primi ajutorul financiar de 110 miliarde de euro. Grecia a primit o primă tranşă de 20 de miliarde de euro de la partenerii săi din zona euro şi FMI în luna mai.
"Eliberarea celei de-a doua tranşe depinde de atingerea ţintelor pe care le aveam de atins până pe 30 iunie", a declarat ministrul grec de finanţe George Papaconstantinou. "Aceste condiţii au fost întrunite şi am făcut un pas suplimentar prin adoptarea proiectului de reformare a sistemului de pensii", a declarat Papaconstantinou.
Oficialii UE, BCE şi FMI au acordat ţării adânc îndatorate note bune la sfârşitul lunii iunie, declarând că aceasta îşi respectă planul de reducere a cheltuielilor publice, majorare a veniturilor şi operării de reforme structurale.
Aceştia au atras totuşi atenţia asupra unor zone vulnerabile, cum ar fi cheltuielile spitalelor şi sectorul asigurărilor sociale.
Papaconstantinou a făcut din nou apel la băncile greceşti să-şi unească forţele pentru a injecta lichiditate pe piaţă şi a impulsiona creşterea economiei ţării.