Francezii de la Groupama numesc un CEO român

Autor: Angela Placinta 25.07.2010

Francezii au intrat pe piaţa locală la sfârşitul lui 2007, iar de atunci au cumpărat trei companii, investind peste o jumătate de miliard de euro.



Denis Rousset, francezul în vârstă de 44 de ani care a coordonat cea mai mare fuziune din piaţa asigurărilor, cea dintre Asiban, BT Asigurări şi OTP Garancia, în urma căreia a fost creată Groupama Asigurări, se va retrage în noiembrie din funcţia de CEO al companiei.
El va fi înlocuit de un manager român, Sanda Nicoară (51 de ani), care în prezent ocupă poziţia de director general adjunct al Groupama Asigurări.
Grupul francez este cel mai mare investitor din piaţa asigurărilor, realizând într-o perioadă foarte scurtă, de numai trei ani, investiţii de circa 500 de milioane de euro pentru a intra pe piaţa locală şi a ocupa un loc în top 3.
"Procesul de fuziune a fost finalizat şi este momentul să trecem la etapa următoare, să numim un manager român. Eu mă voi întoarce la Paris, unde voi ocupa o poziţie în cadrul Groupama", a declarat pentru ZF Denis Rousset, precizând că mai multe informaţii despre schimbarea de CEO vor fi făcute publice astăzi. Rousset se numără printre cei care au coordonat intrarea grupului pe piaţa românească, fiind de la bun început la conducerea operaţiunilor locale.

Primii francezi din asigurări
După ce timp de peste 15 ani niciun grup francez nu a fost interesat de piaţa locală de asigurări, Groupama cumpără trei companii într-o perioadă de numai un an. Francezii, cunoscuţi drept cei mai agresivi investitori din piaţa locală a asigurărilor, au preluat la sfârşitul lui 2007 BT Asigurări cu 100 mil. euro de la Banca Transilvania şi alţi investitori. Ulterior, în primăvara lui 2008, au uimit întreaga piaţă atunci când au achiziţionat compania Asiban pentru suma-record de 350 mil. euro, dublă comparativ cu cifra de afaceri a asigurătorului. Până atunci, firmele de asigurări se vindeau la un multiplu de 0,7-1 al afacerilor.
În acelaşi an francezii au preluat la nivel regional divizia de asigurări a grupului maghiar OTP, prezent în România prin OTP Garancia, o companie de mici dimensiuni.
Sanda Nicoară, viitorul CEO al Groupama Asigurări, a ocupat poziţia de director general adjunct în cadrul BT Asigurări. Nicoară a fost unul dintre oamenii-cheie din echipa care a coordonat fuziunea dintre Asiban, BT Asigurări şi OTP Garancia, proces început în toamna lui 2008 şi încheiat în vara lui 2009. După crearea Groupama Asigurări, Sanda Nicoară a fost director de constatare de daune şi servicii, iar ulterior a fost numită director general adjunct. Francezii au scos de pe piaţă brandurile Asiban şi BT Asigurări, care aveau notorietate, şi au introdus numele lor, aproape necunoscut, pe piaţa locală la începutul anului trecut, investind câteva milioane de euro în promovare. Întreaga fuziune a costat 20 mil. euro. Anul trecut Groupama a ocupat locul trei în clasamentul asigurătorilor, cu o cotă de piaţă de 10%. Sanda Nicoară va prelua o companie cu 2.600 de angajaţi şi 300 de agenţii şi puncte de vânzare, dar şi cu pierderi. De când au intrat pe piaţa locală, francezii au mers pe minus, dar pentru 2011 şi-au bugetat atingerea pragului de break-even (în care veniturile sunt egale cu cheltuielile).
După schimbarea de CEO la Groupama, doar doi asigurători din top cinci vor mai fi conduşi de manageri străini (Allianz-Ţiriac şi Asirom).

Afacerile Groupama