Fermierii ţin de grâu în aşteptarea creşterii preţului

Autor: Cristina Stoian 25.07.2010

PreŢul grâului vândut direct din câmp de micii pro ducători a ajuns la circa 500 lei/tona (120 de euro), dar fermierii care nu sunt presaţi de lipsa spaţiilor de depozitare preferă să mai ţină de producţia de anul acesta pentru a primi cu până la 30% mai mult în următoarea perioadă.
"Am 12 tone de grâu pe care iniţial am vrut să le vând direct de pe tarla cu 550 lei/tona, dar nu este cerere. Oamenii aduc acum făina din Ungaria, pentru că ocolesc taxele şi pentru că acolo au mori bune. L-am depozitat şi aştept să văd dacă mai creşte preţul. Anul trecut l-am vândut cu 600 lei/tona (142 de euro)", spune Gavrilă Cuc, care produce grâu pe circa 3 hectare în judeţul Cluj.
În Mehedinţi, fermierii cer acelaşi preţ pe grâul din noua recoltă, dar în Buzău nivelul este mai scăzut. "Vând 250 de tone de grâu direct din câmp, preţ negociabil", arată un anunţ postat de un agricultor din Buzău. Contactat telefonic, buzoianul cere 400 lei/tonă (95 de euro), dar recunoaşte că produsul său nu este 100% panificabil.
La începutul anu lui, grâul se vindea cu circa 100 euro/tonă.
Pentru următoarea perioadă marile companii agricole estimează o creştere de 25%-30% a pre ţului grâului, nivel dictat de Europa. "Calitatea grâului european este slabă din cauza ploilor masive care au determinat încolţirea acestuia. La bursa de la Paris, preţul a ajuns la 170 euro/tona. Acesta este şi preţul pe care îl primesc astăzi pentru noua recoltă pentru grâul panificabil. Cel furajer ajunge la 125 euro/tona", declară Culiţă Tărâţă, proprietarul TCE 3 Brazi, care produce grâu pe circa 20.000 de hectare din cele 60.000 de hectare de teren pe care le administrează în Insula Mare a Brăilei.
Omul de afaceri spune că este o oportunitate să vinzi în prezent la extern, unde cererea este foarte mare, mai ales că preţurile practicate sunt ridicate, dar anunţă că problema cu care se confruntă stă în calitatea grâului produs anul acesta. "Deocamdată nu am vândut nimic, dar mai mult de jumătate îl voi vinde pe piaţa internă, pentru că nu are calitatea necesară cerută de piaţa europeană. În următoarele luni, preţurile vor creşte cu cel puţin 25%", este de părere Tărâţă, care a obţinut circa 4,5 tone la hectar, cu 2 tone mai puţin decât estimase.
Ministerul Agriculturii a anunţat că până în prezent s-a recoltat grâu pe jumătate din suprafaţa destinată acestei culturi, adică pe circa un milion de hectare, producţia ajungând la trei milioane de tone de grâu.
La un preţ mediu de 450 lei/tonă (107 euro), valoarea producţiei de până acum ajunge la 1,35 mld lei (321 mil. euro). Autorităţile au anunţat că ponderea grâului panificabil este aproximativ egală cu a celui furajer. Media de producţie la grâu în 2010 este de 3 tone/ha, în condiţiile în care micii fermieri scot 2-2,5 tone la hectar, iar cei care investesc în tehnologie, cel puţin 4 tone/ha.