Broker Cluj evaluează BRD la 12,8 lei/acţiune

Autor: Andrei Chirileasa 25.07.2010

AnaliŞtii firmei de brokeraj Broker Cluj (BRK) estimează că valoarea intrinsecă a acţiunilor BRD-SocGen (BRD) - a doua bancă de pe piaţa locală după active - este de circa 12,8 lei, cu 16% peste ultimul preţ de tranzacţionare al titlurilor BRD în şedinţa de vineri, de 11 lei/acţiune.
Analiştii Broker au evaluat acţiunile BRD mai întâi prin comparaţia indicatorilor financiari cu cei ai altor bănci listate din regiune şi din Europa de Vest, din care a rezultat un preţ mediu de 13,5 lei/acţiune.
"Din punctul de vedere al indicatorului PER, acţiunea BRD este relativ subevaluată, fiind tranzacţionată la un multiplu P/E de 9.81x cu rezultatele din ultimele 12 luni şi la un P/E forward de 7.4x (în raport cu profitul estimat pentru 2010), ambele cifre fiind sub valoarea mediană atât la nivel regional, cât şi raportat la băncile din Europa Occidentală", se arată în raportul Broker.
Indicatorul PER (sau P/E) este unul dintre cei mai utilizaţi în analiza fundamentală, reprezentând raportul dintre preţul acţiunilor şi profitul net pe acţiune.
Analiştii Broker au evaluat apoi acţiunile BRD prin prisma dividendelor viitoare pe care estimează că banca le va distribui acţionarilor, iar în urma aplicării a trei scenarii a rezultat o valoare medie de 12,2 lei/acţiune.