Românii care cer bon fiscal vor fi premiaţi

Autor: Claudia Medrega 25.07.2010

Cumparatorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiţi în schimbul bonurilor fiscale, aceasta fiind una dintre măsurile prin care Guvernul va încerca să reducă evaziunea fiscală, după cum a anunţat premierul Emil Boc.
Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului.
"O măsură pe care o avem în vedere, la propunerea parlamentarilor, este de a-i încuraja pe oameni să ceară bon fiscal pentru diversele produse pe care le cumpără. Asta ce înseamnă? Că toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate, peste un anumit sau până la un anumit plafon, vor beneficia de o primă din acea sumă de bani pentru a putea să-i încurajăm să ceară bon fiscal la diversele produse care se vând în România - de la pâine până la lucruri foarte valoroase, lucruri foarte scumpe, pentru că, din nefericire, o formă a evaziunii fiscale este şi aceea că nu se dă bon fiscal", a spus Boc.
Consultanţii fiscali apreciază că o astfel de măsură ar putea fi eficientă, în măsura în care vor fi vizate zone cu evaziune fiscală mare, cum ar fi produsele agroalimentare sau serviciile.
"Este o idee care s-ar putea să se dovedească eficientă. Depinde cum va fi formulată. Dacă vor fi vizate bunuri de larg consum, probabil foarte mulţi români vor fi interesaţi. Probabil eficienţa cea mai ridicată va fi în cazul aplicării în zona în care evaziunea fiscală este mare", a comentat Emilian Duca, partner al BDO Tax.
După ce autorităţile au anunţat majorarea TVA la 24% au venit diverse semnale de la producători şi comercianţi, în special din sfera produselor agroalimentare, care avertizau că măsura va duce la scumpirea produselor şi va anula măsurile de combatere a evaziunii fiscale, favorizând piaţa neagră.
Preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea, a declarat vineri că magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale şi au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră, după majorarea TVA de la 19% la 24%, conform Mediafax.
"Este o modalitate şi de a-i stimula pe oameni să ceară bonul fiscal şi de a lupta împotriva evaziunii fiscale, de la nivelul cel mai de jos, evident, continuând cu celelalte paliere pe care le avem în momentul de faţă - accize, rambursări de TVA, în privinţa cărora au fost adoptate măsuri speciale prin ordonanţa de guvern promovată la sfârşitul lunii iunie", a explicat premierul. Această practică există şi în alte ţări ale Uniunii Europene.

Ce se întâmplă cu bonurile la greci
Până în 2010 în Grecia veniturile totale au fost deductibile în limita a 12.000 de euro pe an. Totuşi, ca urmare a unor măsuri anunţate de Guvern, această deductibilitate urmează să fie redusă la jumătate, adică 6.000 de euro, potrivit Athens News.
Cei care vor să se califice pentru pragul vechi de deductibilitate trebuie să prezinte bonuri şi facturi în valoare de 30% din veniturile declarate. Pentru o persoană care declară venituri anuale de 20.000 de euro, partea deductibilă este de 12.000 de euro dacă prezintă facturi şi bonuri în valoare de 30% din veniturile sale, adică de 6.000 de euro. Pentru cei care nu au bonuri deductibilitatea scade la jumătate.
Măsura a fost implementată pentru reducerea evaziunii fiscale şi pentru a determina vânzătorii să emită bonuri valide. Sunt vizate de măsură toate tranzacţiile de cumpărare de bunuri şi servicii, inclusiv cursele cu taxi, achiziţiile din pieţe şi din magazine de cartier. În schimb, nu se includ facturile pentru electricitate, apă, gaz, telefonie fixă şi mobilă, chirii, cheltuieli medicale şi asigurări.

Deduceri fiscale pentru reabilitarea locuinţelor
Guvernul are în vedere şi acordarea unor deduceri fiscale pentru reabilitarea locuinţelor. Din totalul cheltuielilor efectuate pentru materialele şi serviciile utilizate la reabilitarea unei locuinţe, un anumit procent care va acoperi "un cuantum stimulativ" va fi deductibil, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu. "E o deducere fiscală legată de toate materialele şi serviciile care se achiziţionează pentru reabilitarea unei case. Este o zonă cu evaziune fiscală majoră şi pe baza cuantificării întregului volum de materiale şi de servicii care se realizează pentru reabilitarea unei case, un anumit procent pe
care-l evaluăm cu Ministerul Finanţelor va fi deductibil pentru beneficiarul acestor servicii."

De două ori mai multe firme suspendate pentru neutilizarea caselor de marcat

Garda Financiară a suspendat în primul semestru activitatea a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice şi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Neemiterea bonului fiscal constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, determinând şi suspendarea activităţii firmei pentru trei luni. "Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte agenţilor economici că neîndeplinirea obligaţiei de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi neintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative constituie contravenţii sau, după caz, infracţiuni", potrivit ANAF. Clienţii trebuie să solicite şi să păstreze bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii, în vederea prezentării lor la un eventual control.