FT: În relaţia cu FMI, Ungaria a ales rolul de pugilist. Va prelua România rolul de pudel?

Ziarul Financiar 26.07.2010

Venirea Fondului Monetar Internaţional în România este "marcată de o anumită ironie", consideră Chris Bryant - corespondentul pe segmentul afaceri din Europa Centrală şi de Est.

În secţiunea de bloguri, Chris Bryant este de părere că premierul Ungariei Viktor Orban a decis să renunţe la poziţia de "pudel" alegând în schimb una de "pugilist" în momentul în care a spus oficialilor FMI că nu mai este nevoit să asculte de recomandările Fondului.

Această atitudine este văzută de redactorul FT drept o ocazie pentru România să preia "pelerina de corectitudine fiscală" aruncată de Ungaria, devenind noua "febleţe a creditorului din Washington".

În opinia autorului, România a facut un pas înainte, asumându-şi măsuri fiscale la care Ungaria a renunţat. "Cu un deficit bugetar care ameninţă să ajungă la 9% în acest an, miniştrii au convenit în grabă asupra pachetului de măsuri de austeritate convenit cu FMI, incluzând aici reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar", se arată în articol. De asemenea, autorul aminteşte de creşterea de 5% a TVA-ului, şi de zecile de mii de concedieri din sectorul public ce vor urma.

Bryant consideră însă că, într-un final, Ungaria va trebui să apeleze la împrumutul FMI, menţionând însă că atunci când o va face, condiţiile impuse de FMI vor fi cu mult mai puţin favorabile.

"Pieţele financiare vor decide în final care dintre strategii se va dovedi mai eficientă: cea de pudel sau cea de pugilist?".