Asigurătorii au dat afară 10% din angajaţi

Autor: Angela Placinta 26.07.2010

Cele mai mari zece companii de asigurări au concediat anul trecut 10% din angajaţi, aceasta fiind prima restructurare masivă din industria asigurărilor.
După ce ani la rând asigurătorii au acumulat tot mai mult personal, în 2009 a venit prima reaşezare semnificativă, odată cu prima scădere a afacerilor. Dacă la sfârşitul lui 2008 asigurătorii din top zece aveau 14.660 de angajaţi,
anul trecut s-a încheiat cu numai 13.260, iar restructurările vor continua, după cum spun unii manageri. Unele companii, cum este cazul Ardaf, chiar şi-au înjumătăţit numărul de angajaţi. O parte din cei care au dispărut din statele de plată au fost transformaţi din angajaţi în agenţi de asigurări, cu contracte de comision, astfel încât angajatorul să nu mai plătească salarii fixe, ci comisioane în funcţie de volumul vânzărilor.
Primele brute subscrise - principalul indicator care arată volumul afacerilor din asigurări - de asigurătorii din top zece s-au redus cu 4% în 2009, până la 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro), în condiţiile în care înainte de criză asigurătorii aveau în fiecare an creşteri de peste 20%. Pentru 2010 managerii estimează scăderi mai drastice, de două cifre.
"Este prima dată când asigurătorii trec la restructurări importante, 10% este un procent mare. Atunci când îţi scade businessul, îţi dai seama că eşti supradimensionat", spune Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR (asociaţia profesională a brokerilor de asigurări).