Traderii: Piaţa arată bine, dar investitorii aşteaptă confirmarea de pe extern

Autor: Vlad Anastasiu 27.07.2010

Bursa locală a continuat şi ieri seria de aprecieri, cea mai mare creştere la nivelul indicilor fiind înregistrată de societăţile financiare grupate sub BET-FI, care a urcat cu aproape 5,2% peste nivelul de referinţă. De asemenea, indicele BET, principalul indice local, a urcat ieri cu peste 4%, în timp ce indicele energetic BET-NG a avansat cu peste 3% faţă de nivelul de luni.
Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a dublat faţă de rulajul de luni, depăşind nivelul de 8,5 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care s-a ridicat la peste 48,4 milioane de acţiuni. Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat de titlurile bancare BRD, de aproximativ 10 mil. lei, în timp ce preţul acţiunilor a urcat cu peste 3,6%, la nivelul de 11,4 lei/unitate. În sectorul bancar, cea mai mare apreciere a fost consemnată însă de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu peste 5,5% faţă de referinţă.
"Aprecierile din ultimele şedinţe au venit strict pe fondul unui context extern favorabil. Pe piaţa americană am văzut nişte raportări bune, peste aşteptări, şi cum indicii externi n-au spart nivelurile suport în şedinţele anterioare, investitorii au intrat la cumpărare. Pentru moment piaţa locală arată bine, iar indicii sunt într-o revenire uşoară, însă investitorii aşteaptă o confirmare pentru reluarea trendului ascendent", a declarat Mihai Mureşian, trader în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.
La categoria SIF-uri, cel mai mare avans a fost consemnat de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu aproape 8,5% peste nivelul de referinţă. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat cel mai mare rulaj la această categorie, de peste 6,5 mil. lei, însă cotaţia titlurilor a avansat cu doar 4,5% peste nivelul de luni. Tot în sectorul financiar, acţiunile SSIF Broker (BRK) au înregistrat o apreciere de aproape 5,7% peste referinţă, cotaţia titlurilor urcând la 0,317 lei/unitate. "Nici o creştere foarte puternică a preţurilor într-un timp foarte scurt nu este de dorit, pentru că piaţa nu are astfel timp să se consolideze şi apar derapaje, care se vor corecta prin scăderi. Dacă pe extern vom vedea însă că pieţele continuă seria de aprecieri şi vor sparge nivelurile de rezistenţă, atunci cu siguranţă vom vedea şi pe piaţa locală o euforie ceva mai mare la cumpărare", a adăugat Mureşian. Pieţele europene înregistrau ieri aprecieri moderate, de peste 1,3% pe indicele regional Euro Stoxx 50, în timp ce piaţa americană deschidea pe plus, cu un avans de aproape 1%, indicele Dow Jones evoluând aproape de pragul de rezistenţă de 10.700 de puncte.
În sectorul energetic, aprecierea indicelui de profil a fost susţinută în principal de titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP), care au urcat cu peste 3,2%, însă pe un rulaj moderat, de doar 0,25 mil. lei. Acţiunile Transgaz (TGN) au înregistrat însă un rulaj ceva mai ridicat, de peste un milion de lei, însă titlurile societăţii naţionale de transport de gaze naturale au urcat cu doar 1,7% faţă de nivelul de referinţă.
"Chiar dacă la începutul lui august piaţa locală o să intre în perioada de raportări financiare semestriale, nu cred că acestea vor avea un impact semnificativ în piaţă. Vom vedea doar evoluţii punctuale, acolo unde rezultatele financiare vor fi fie prea slabe, fie prea bune, iar investitorii vor reacţiona în consecinţă", a încheiat Mureşian.

De urmarit astazi