Constructorul Cotroceni Park a intrat în top 5 la doi ani de la înfiinţare

Autor: Cristi Moga 27.07.2010

Firma de construcţii Danya Cebus, subsidiară a grupului Africa Israel, a înregistrat anul trecut afaceri de 118 milioane de euro şi un profit de 3,1 milioane de euro, intrând astfel în topul celor mai mari constructori de pe piaţa locală, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Afacerile au crescut cu 9% faţă de 2008 în anul în care firma a finalizat mallul Cotroceni Park din Bucureşti, cel mai scump mall construit vreodată în România, în urma unei investiţii de 300 de milioane de euro. Danya Cebus a fost antreprenor general al acestui proiect pentru care avea semnat un contract de 150 de milioane de euro pentru lucrările executate, derulate pe parcursul a circa doi ani.
"Mai avem trei proiecte rezidenţiale în lucru, dezvoltate de Adama, şi vrem să începem încă două - unul rezidenţial şi unul de birouri, dar depinde în primul rând de cât de repede vor semna dezvoltatorii contractul de finanţare cu banca. În rest, este o perioadă de hibernare în construcţii, dar vom începe şi noi să participăm la licitaţii de infrastructură. Suntem specializaţi în poduri şi şosele, dar până în prezent nu am abordat acest segment în România", a declarat pentru ZF Israel Meital, director operaţional al Danya Cebus pe piaţa locală.
În topul constructorilor de pe piaţa locală, firma israeliană a fost depăşită doar de companiile Romstrade, Hidroconstrucţia, Spedition UMB şi Strabag, jucători care au activitate în special în domeniul infrastructurii rutiere.
Ca urmare a finalizării proiectului Cotroceni Park, proiect pentru care în momentele de vârf ale construcţiei au fost mobilizaţi peste 2.000 de muncitori, Danya Cebus a fost nevoită să se restructureze pentru a se putea menţine pe profit şi în acest an.
Compania a colaborat cu Adama pentru cons-trucţia ansamblului rezidenţial Evocasa Selecta de pe bulevardul Ferdinand din Bucureşti şi are în lucru alte două proiecte în Titan - Armonia şi Optima -, precum şi ansambul Evocasa Viva din Braşov.
"Valoarea contractelor pentru aceste proiecte este însă nesemnificativă comparativ cu Cotroceni Park", a mai spus Meital.
Subsidiara Danya Cebus din România a fost fondată în 2007 special pentru realizarea proiectului Cotroceni Park, mall care a necesitat o investiţie de 300 de milioane de euro.
În 2008 compania a fost desemnată constructor şi pentru proiectele Planorama din Colentina şi Odyssea din zona Siseşti (nord-vestul Capitalei), dar între timp aceste contracte au fost încheiate.
Firma este o subsidiară a grupului Africa Israel, care deţine mallul Cotroceni Park şi este controlată de omul de afaceri israelian Lev Leviev.