Eolica vrea referendum, primarul a fost reţinut

Autor: Roxana Petrescu 28.07.2010

Procurorii constănţeni îl acuză pe primarul din Cogealac de instigare la violenţă a localnicilor care au atacat cu pietre perimetrul de lucru al cehilor de la CEZ, pentru că ar avea interese ca un alt parc eolian să se construiască, cel al Eolica, firmă care lucrează pentru spaniolii de la Iberdrola.

Eolica cere un referendum pentru a vedea ce proiect eolian este pe placul localnicilor din Cogealac. Totodată, persoane necunoscute care pretind că sunt angajaţi ai CEZ intră pe posturi de televiziune cu declaraţii false.

Concurenţii CEZ, cei de la Eolica Dobrogea care lucrează alături de gigantul mondial spaniol Iberdrola şi care încearcă să dezvolte un parc eolian pe suprafaţa Cogealacului, spun că vor cere primăriei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi valorificat potenţialul energetic al zonei.

Problema este că deşi reprezentanţii Eolica spun că au documentele necesare pentru începerea unei investiţii de 1.500 MW în parcuri eoliene, mai mult decât două reactoare ale centralei de la Cernavodă, compania nu a început de mai bine de doi ani lucrările.

Potrivit reprezentanţilor firmei, Eolica are un aviz de conectare la reţea pentru 600 MW, dar acest aviz nu este decât una dintre fazele iniţiale de aprobare pe care le necesită un proiect eolian.

"În acest context, SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primăriei Cogealac şi Consiliului Local organizarea unui referendum local în care toţi membrii comunităţii să decidă în cunoştinţă de cauză şi în mod direct cum va fi folosit potenţialul energetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor şi cum vor fi folosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local", spun reprezentanţii companiei care vrea să monteze turbine în comunele Corbu, Săcele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi Baia, Beidaud şi Casimcea din judeţul Tulcea.

Un consilier al lui Videanu a lucrat cinci ani la CEZ

Potrivit procurorilor constănţeni, primarul din Cogealac, Cati Hristu, ar fi instigat localnicii să intervină pentru a determina firma CEZ să renunţe la a ridica parcul eolian în zonă, întrucât edilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acest obiectiv, respectiv Eolica, edilul plătind oameni pentru miting. Nouă persoane, printre care se numără şi primarul şi viceprimarul din Cogealac, sunt acum cercetate penal.

"Din probele administrate până acest moment procesual, au rezultat indicii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac", arată Ministerul Public.

Primarul şi alte cinci persoane implicate în scandal au fost reţinute, marţi seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa. Prin rezoluţia din data de 27 iulie 2010, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane, inclusiv primarul Hristu Cati.

La rândul său primarul din Cogealac a susţinut că ar fi primit o scrisoare din partea Ministerului Economiei în care era rugat de către fostul secretar de stat Tudor Şerban să "sprijine în limitele legale şi să faciliteze cu prioritate investiţiile în sectorul producerii de energie electrică din surse regenerabile".

Cati Hristu a mai declarat că singura persoană care poate face dreptate este preşedintele României, Traian Băsescu.

În acelaşi timp, unul dintre actualii consilieri ai ministrului economiei, Adri­ean Videanu, este Doru Voicu, fost director de dezvoltare din cadrul CEZ România. Voicu a ocupat cinci ani această funcţie în cadrul CEZ, pentru ca la începutul acestui an să se alăture echipei de consilieri a lui Videanu.

Angajaţi falşi

CEZ România a anunţat ieri că "o persoană necunoscută, care nu are vreo legătură contractuală sau de reprezentare cu grupul CEZ, a intervenit pe canalele media naţionale" pretinzând că reprezintă interesele companiei.

Cel în cauză, care s-a recomandat George Ion, nu este angajatul sau reprezentantul CEZ nici în România, nici în altă ţară în care este prezent grupul, conform reprezentanţilor CEZ.

Potrivit acestora, compania va decide dacă va mai continua colaborarea cu firma de pază Romnaţional, care asigură protecţia parcului eolian de la Cogealac, după finalizarea anchetei interne şi anunţarea rezultatelor oficiale de către Poliţie.

Cinci persoane au fost împuşcate cu gloanţe de cauciuc, luni, la Cogealac, în urma unui conflict între primar şi localnici, pe de o parte, şi angajaţii unei firme de pază angajată de CEZ pentru paza parcului eolian dezvoltat de companie în zonă, pe de altă parte.