De ce s-a retras Vasile Leu de la conducerea Argus?

Autor: Adrian Cojocar 28.07.2010

Vasile Leu (66 de ani), unul dintre cei mai longevivi ma­na­geri locali - care a condus producătorul de uleiuri Argus Con­stanţa (UARG) în ultimii 20 de ani, s-a retras din funcţia de director general al companiei, lăsându-i locul lui Mircea Theodor Leu.

"În adunarea generală s-a hotărât separarea funcţiei de pre­şedinte al companiei de cea de director general şi având în ve­dere faptul că am o vârstă puţin mai înaintată am decis să rămân la funcţia de preşedinte", a precizat Vasile Leu, care este şi unul dintre principalii acţionari ai Argus Constanţa (UARG), cu o participaţie de 11,3%, care valorează în pre­zent pe Bursă peste 1,25 mil. euro.

El şi-a păstrat funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei în care lucrează de 38 de ani.

Vasile Leu nu a dorit să precizeze care este legătura de rudenie dintre el şi noul director general.

Conducerea societăţii a mai decis ca Ion Niculescu să preia funcţia de director tehnic, renunţând la poziţia de director comercial, atribuţiile acestei funcţii urmând să fie acoperite de Mircea Theodor Leu şi Popa Veronica până la numirea unui nou director comercial.

Argus Constanţa este unul dintre puţinii producători lo­cali privatizaţi prin MEBO care au rezistat pe piaţă fără su­portul unui acţionar de calibru, în prezent numărându-se prin­tre primii cinci jucători din industria uleiurilor vegetale. Pia­ţa este dominată de producători controlaţi de jucători stră­ini care activează la nivel internaţional, precum Cargill sau Bunge.

Potrivit lui Leu, în 1990 existau 16 producători de uleiuri în România, iar în prezent numărul acestora s-a redus drastic, la numai şase.

"În primul semestru am realizat ceva mai mult decât ne-am propus prin buget. Am reuşit să cumpărăm materie primă în condiţii avantajoase, avem un marketing bun şi am crescut pro­ductivitatea pentru că am fost competitivi", a spus Vasile Leu.

Argus a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit net de 4,4 mil. lei (1,1 mil. euro), faţă de un rezultat net de 124.000 de lei în aceeaşi perioadă din 2009. Totodată, afa­ce­rile companiei au urcat în acelaşi interval cu 38%, până la un nivel de 37,7 mil. lei (9,2 mil. euro).

Pentru tot anul 2010, Argus estima un profit net de 7,4 mil. lei (1,8 mil. euro) şi afaceri în creştere cu 13%. Anul tre­cut, Argus a avut afaceri de 139 mil. lei (32,7 mil. euro), în scădere cu 35% faţă de maximul atins în 2008, şi pierderi de 5,5 mil. lei (1,3 mil. euro). Compania avea 312 angajaţi la finele anului trecut.

SIF Oltenia este principalul acţionar al Argus Constanţa, cu un pachet de aproape 19%, iar SIF Banat-Crişana deţine peste 5% din acţiuni. Salariaţii companiei controlează însă cea mai mare parte a acţiunilor.