Analiză Wall Street Journal: Banii din Liga Campionilor creează mici super-echipe care nu fac faţă în Europa. Este valabil şi în România?

Autor: Alexandru Stefan Matei 29.07.2010

Pentru echipele din campionatele slabe ale Europei, Liga Campionilor a început încă de la sfârşitul lui iunie. Mai exact, pe 29 iunie când se desfâşura meciul Japonia-Paraguay pentru un loc în sferturile de finală ale CM din Africa de Sud, în Europa echipele FC Santa Coloma din Andorra şi Birkirkara din Malta se luptau în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, scrie The Wall Street Journal.

În timp ce giganţii precum Barcelona sau Inter joacă an de an în cea mai importantă competiţie fotbalistică anuală din Europa, echipele mici de pe continent trebuie să joace opt meciuri pentru a ajunge la "masa celor bogaţi".

Meciurile din preliminariile Ligii Campionilor nu sunt nici foarte urmărite de europeni, nici foarte senzaţionale în condiţiile în care aduc faţă în faţă, în tururile superioare de calificare, cluburi cu tradiţie şi echipe de mâna a doua formate din angajaţi part-time sau jucători profesionişti care nu câştigă într-o viaţă cât iau staruri precum Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi într-o lună.

O altă problemă a preliminariilor este că an de an participă cam aceleaşi echipe. Cotidianul american dă exemplul meciurilor care au avut loc săptămâna aceasta: în cele 15 partide au intrat în teren 12 echipe care jucat meciuri în aceeaşi fază a competiţiei şi anul trecut, în timp ce 10 dintre ele au ajuns la acest nivel acum doi ani.

Jurnaliştii americani dau exemplul echipei Şeriff Tiraspol din Republica Moldova: în ultimii zece ani Şeriff a jucat în preliminarii, dar nu a reuşit niciodată să se califice în grupele Ligii Campionilor. Cazul moldovenilor este elocvent pentru echipele care domină campionatele interne, dar nu fac faţă în Europa.

"An de an avem acelaşi scenariu", spune Igor Biscan, fundaş al Dinamo Zagreb, echipă care a câştigat titlul în Croaţia de şase ori în ultimii zece ani. "Dominăm campionatul intern, dar când încercăm să ajungem în Liga Campionilor se dovedeşte că nu suntem destul de buni".

De fapt, dominaţia internă a echipelor precum Dinamo Zagreb se poate explica parţial prin participarea în preliminariile Ligii Campionilor.

Cu toate că cele mai titrate echipe europene pot strânge într-un sezon bun în Liga Campionilor până la 50 de milioane de euro, o parte din veniturile de 1,15 miliarde de euro generate de competiţie merg către echipele eliminate în calificări.

În comparaţie cu banii câştigaţi de echipe precum Real Madrid sau Manchester United, aceste sume sunt nesemnificative, dar ajută la perpetuarea situaţiei în care o singură echipă domină un campionat, cum este cazul Şeriff Tiraspol, care a luat an de an titlul în ultimul deceniu.

"Modul în care sunt distribuiţi banii trebuie analizat şi modificat", este de părere Fernando Gomes, vicepreşedinte al clubului FC Porto. "Aceşti bani destabilizează campionatele mici."

Cu alte cuvinte, oficialul echipei portugheze vrea să spună că banii de la UEFA riscă să creeze în aceste campionate mici super-echipe cu o putere financiară mare comparativ cu rivalele sale.

Prin atribuirea a cinci locuri direct în grupe pentru echipe din campionate medii, precum cel al României, UEFA a facilitat accesul unor echipe precum Debrecen din Ungaria, care a devenit prima echipă maghiară care a ajung în grupele competiţiei în ultimii 14 ani.

Deşi în Europa nu au câştigat niciun meci şi au încasat 19 goluri în şase meciuri, Debrecen a reuşit să câştige din nou campionatul Ungariei, pentru a cincea oară în şase ani în parte datorită banilor câştigaţi din participarea în Liga Campionilor. Echipa a luat de la UEFA 7,1 milioane de euro, aproape aceeaşi sumă ca veniturile cumulate ale celorlalte echipe din campionatul ungar.

"Debrecen a realizat 50% din veniturile sale anuale doar ajungând în faza grupelor", spune Gomes. "Alte exemple sunt ciprioţii de la APOEL Nicosia şi Unirea Urziceni."

Totuşi, scenariul din Ungaria nu se aplică şi în România. Unirea a câştigat anul trecut din participarea în Liga Campionilor 9,5 milioane de euro, dar titlul de campioană a mers la CFR Cluj.

Decât să dea banii doar cluburilor care participă, oficialul echipei FC Porto consideră că o mare parte din banii de la UEFA ar trebui acordaţi tuturor echipelor din acel campionat. "Dacă şi cluburile care nu participă în Liga Campionilor primesc bani, or să poată cumpăra jucători mai buni şi astfel creşte valoarea întregului campionat, nu doar a unei singure echipe."